latinica  ћирилица
19/02/2021 |  14:30 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

U fokusu novi pakt o migracijama i azilu

Komesarka za unutrašnje poslove EU Ilva Јohanson predstavila je danas članovima Predsjedništva BiH Šefiku DŽaferoviću i Željku Komšiću aktivnosti na sprovođenju Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanju zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku kada je riječ o ovim oblastima.
Članovi Predsjedništva BiH sa Ilvom Јohanson - Foto: SRNA
Članovi Predsjedništva BiH sa Ilvom ЈohansonFoto: SRNA

- Pitanja kojima će se posvetiti neophodna i dalja pažnja EU su pitanja jačanja granične policije u svrhu bolje kontrole granica, a s ciljem sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil biće vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska - saopšteno je iz Predsjedništva BiH nakon sastanka.

Tokom susreta istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH, pri čemu su svi nadležni nivoi vlasti u BiH pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije, uz nastavak podrške i pomoći od EU i međunarodnih organizacija.

U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisionih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za interes i podršku EU u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i sprovođenje reformi u procesu evropskih integracija, kao i u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja i zahvalnost šefu delegacije EU u BiH Јohanu Satleru za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je bio u delegaciji sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Јohansonovom.

U ime srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustvovala njegova savjetnica Ana Trišić Babić.