latinica  ћирилица
19/02/2021 |  15:08 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Šeranić: Srbija lider u sprovođenju vakcinacije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Beogradu, nakon posjete najvećem punktu za vakcinaciju na lokaciji Beogradskog sajma, da se uvjerio da je Srbija lider kada je riječ o načinu sprovođenja vakcinacije protiv virusa korona.
Alen Šeranić na punktu vakcinacije u Beogradu - Foto: SRNA
Alen Šeranić na punktu vakcinacije u BeograduFoto: SRNA

Šeranić je naveo da je današnja posjeta bila prilika i da se informiše na koji način se realizuje vakcinacija, kao i da se upozna o protokolu i načinu organizacije punktova za vakcinaciju građana.

On je čestitao Ministarstvu zdravlja Srbije i resornom ministru Zlatibor Lončaru na odlično organizovanom procesu vakcinacije.

- Imali smo priliku i da razgovaramo o nedoumicama u vezi sa određenim nejasnoćama i pitanjima oko hladnog lanca, s obzirom da vakcine zahtijevaju različite uslove na kojima se čuvaju, te kako se legislativno sprovodi vakcinacija, od podnošenja zahtjeva za vakcinaciju, pa do praćenja da li će se pojaviti neželjene reakcije - rekao je Šeranić novinarima.

On je podsjetio da je u toku i vakcinacija zdravstvenih radnika iz Republike Srpske, koja se sprovodi na osnovu dogovora srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a koja će naredne sedmice biti proširena i na radnike iz privatnih zdravstvenih ustanova, kao i radnike privatnih i javnih socijalnih ustanova.

Šeranić je naveo i da je Srpska kroz postupak javne nabavke obezbijedila vakcinu za 200.000 lica, te da je prva interventna isporuka 2.000 doza već stigla, a da naredne sedmice očekuje i veće količine doza.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posjetio je punkt za vakcinaciju sa državnim sekretarima Ministarstva zdravlja Srbije Aleksandrom Stefoskim i Mirsadom Đerlekom, te se tom prilikom upisao u knjigu utisaka, u koju svoje utiske o vakcinaciji ostavljaju građani koji se ovdje vakcinišu.