latinica  ћирилица
19/02/2021 |  15:14 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Vašington se i zvanično vraća u Sporazum iz Pariza

Amerika se danas zvanično vraća u Sporazum o klimatskim promjenama u Parizu, čime je dala novi podsticaj globalnoj borbi protiv klimatskh promjena.
Bijela kuća u Vašingtonu - Foto: Screenshot
Bijela kuća u VašingtonuFoto: Screenshot

Naučnici i strane diplomate pozdravili su povratak SAD u Sporazum, 30 dana nakon što je predsjednik DŽozef Bajden objavio tu vijesti.

Pošto je gotovo 200 zemalja potpisalo Sporazum 2015. godine za sprečavanje katastrofalne klimatske promjene SAD su jedine istupile iz dogovora. Taj korak je preduzeo bivši predsjednik SAD Donald Tramp ističući da je prevelika cijena reagovati protiv klimatskih promjena.

Američki predstavnik za klimu DŽon Keri učestvovaće u virtuelnoj ceremoniji kojom se obilježava povratak SAD, uključujući razgovore sa ambasadorima Britanije i Italije, generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom i predstavnikom UN za borbu protiv klimatskih promjena Majkl Blumbergom.

Bajden je obećao mapu puta ka nultim emisijama u SAD do 2050. godine. Naučnici ističu da je taj cilj u skladu sa onim što je potrebno.

- Klimatska promjena i naučna diplomatija ne mogu ponovo biti "dodatak" u diskusijama o našoj spoljnoj politici. To je od vitalne važnosti o nacionalnoh bezbjednosti, migraciji, međunarodnim zdravstvenim naporima i ekonomskoj diplomatiji i trgovinskim razgovorima - istakao je američki državni sekretar Entoni Blinken.