latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:26 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Tegeltija: BiH neće biti "spavaonica" za migrante (VIDEO)

U dvodnevnoj posjeti BiH boravila je komesar Evropske unije za unutrašnju politiku Ilva Јohanson. Posjetila je migrantski kamp "Lipa" kod Bihaća, a zaničnicima BiH prenijela poruke kako Unija ostaje snažan i pouzdan partner u razvoju struktura za upravljanje migracijama.

Od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije dobila je odgovor da je BiH spremna za partnerstvo ali ne i da bude "spavaonica" za migrante. A upravo bi to, prema pripremljenom Paktu o migracijama i azilu, mogla da postane.

Slatkorječivost briselskog zvaničnika kao matrica svih prethodnika koji su zbog migrantske krize pohodili BiH. Pomoć! Podrška! Partnerstvo – pljuštale su i ranije i sada poruke! BiH je za partnerstvo spremna, ali ne na vlastitu štetu, odgovor je predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- BiH je spremna biti partner u kontrolisanju migracija ali da BiH ne može biti ta koja će biti taoc ove migrantske krize i da BiH nije spremna da bude spavaona za migrante zbog načina da sa istoka vrlo lako dolazite do BiH, a onda zablokirate izlazak iz BiH - istakao je Zoran Tegeltija, presjedavajući Savjeta ministara.

No, blindirana ulazna vrata Unija i ne pomišlja da odškrine. Izlazna bi mogla i širom da otvori! Novi evropski "Pakt" o migracijama i azilu to prijeteći nagovještava. Osmislila ga je, upravo, posljednja briselska gošća. I u fokus posjete smjestila. Njegov je cilj kaže, da Unija napravi jasnu distinkciju između pridošlica koji ispunjavaju uslove za ostanak. I onih drugih!

- Takvim ljudima je u konačnici naravno potrebno omogućiti što brži povratak u njihove zemlje porijekla - naglasila je Ilva Јohanson, komesar Evropske unije za unutrašnju politiku.

Za početak "paktovski" – što brže, izvan granica Unije! A prvi istočni komšija – BiH, čijim vrletima, procjena je, trenutno tumara oko 12.000. Samo u 7 kampova i prihvatnih centara oko 8.000 nezakonitih pridošlica.

- Tako da bi BiH mogla da bude poprište još veće krize. I još većeg broja migranata koji se budu vraćali sa teritorije EU za koje se utvrdi da su tamo došli nelegalno - poručio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

No, to ministru bezbjednosti baš i ne smeta.

- Ono što me hrabri je činjenica da smo kurs koji smo zauzeli u proteklih nekoliko mjeseci u značajnoj mjeri unaprijedili i da on nailazi na jedno potpuno razumijevanje i punu podršku od strane institucija Evropske unije - rekao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti.

Podrškom Unije "ohrabreni" ministar prethodno je inicirao formiranje Agencije za migracije - javno. A tajno "skovao" plan, što pokazuje i dokument u našem posjedu, da na lokaciji "LIPA" budu izgrađeni trajni objekti duplo većeg kapaciteta od trenutno šatorskog – do 3.000 migranata. Finansijer želja "neimara" Cikotića – Evropska unija. Da li zbog zakulisne kooperativnosti, ili zbog pospremanja evropskog dvorišta, gošća iz Brisela ponovila je ono što Cikotić i sarajevska družina žele da čuju – kako teret migranata podjednako treba da snose svi u BiH. I opet i ona i Cikotić dobili odgovor!

- Kad smo tražili da nijedan migrant ne može da uđe u BiH i onaj koji uđe da će biti deportovan istog trena, oni su glumili neke humanitarce. Eto im sad se bavite tim pitanjem humanitarnog karaktera. Mi u Republici Srpskoj nećemo praviti kampove za migrante! - istakao je Milorad Dodik, srpski član i presdjedavajući Predsjedništva BiH.

Sarajevsku "humanost" Unija je već platila, tvrde, oko 90 miliona evra. Kako su novci trošeni evropski komesar ne zna. A ne znaju ni u Unsko-sanskom kantonu ni u rubnim područjima - sarajevskog, koji već teturaju pod teretom migrantske krize.