latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:53 ⇒ 20/02/2021 | 08:37 | Autor: RTRS

Selo Crnča kod Dervente sprema doček novom patrijarhu (VIDEO)

Novi patrijarh Porfirije vuče korijene iz derventskog sela Crnča i ima državljanstvo Republike Srpske. Porodica i mještani ponosni su na njega. Kažu, kad god da dođe u zavičaj spremiće mu doček za pamćenje.
Selo Crnča kod Dervente - Foto: RTRS
Selo Crnča kod DerventeFoto: RTRS

Ovo je selo Crnča kod Dervente,odakle potiču korijeni novog patrijarha Porfirija. Njegov otac rođen je u zaseoku Brezičani, gdje danas živi Porfirijev stric Slobodan. Vijest da je sin njegovog rođenog brata postao patrijarh, izmamila mu je, kaže, suze. Strina Zagorka ne krije radost.

- Pametan čovjek, zna deset jezika. Kad su on i Fotije bili ovdje, ja kažem Pele, zovem ga Pele, reko Pele pametan si dječak - priča Slobodan Perić. 

Zagorka Perić iz Crneče, priča o njegovim danima iz mladosti. 

- Kad je bio mali, dok nije pošao u školi, dolazio je ovdje, ljetovali su po mjesec dana, on i njegovi roditelji svako ljeto redovno su posjećivali. Poslije kad je on otišao po svojim obavezama rjeđe je dolazio, ali uvijek smo u kontaktu -

Porfirije, ili kršteno Prvoslav, nije rođen na ovim prostorima, jer su roditelji, poslije Drugog svjetskog rata, odselili za Vojvodinu. Međutim, po ocu i mjestu njegovog rođenja u matičnim knjigama u Crnči stoji da i patrijarh ima državljanstvo Republike Srpske.

- Znam iz knjiga da je otac Radivoje rođen u Crnči, ima vjenčani list, oženjen je Radojkom Brkić iz Pojezne, takođe znam da ima državljanstvo Republike Srpske i BiH - ističe Momir Vukičević, matičar Mjesne kancelarije Crnča.

Mještani Crnče i okolnih sela ne kriju da su ponosni što novi patrijarh vuče korijene baš iz njihovog kraja.

- Nismo ni imali neku veću glavu negdje da nam bude drago toliko, kao što je on sad došao. Drago nam je svima da je on baš to, našao se na pravom mjestu - naglašava Rajko Vukičević,

Ovdje kažu da jedva čekaju da njihov Prvoslav u selo dođe kao patrijarh Porfirije. Prirediće mu doček za pamćenje, jer zajedno s njim i ovaj kraj će, uvjereni su, ući u istoriju. Patrijarh je kao mitropolit zagrebačko – ljubljanski posljednji put boravio u Derventi u avgustu 2019. godine, kada je prisustvovao osveštanju zvona na Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice.