latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:57 ⇒ 20/02/2021 | 09:28 | Autor: RTRS

Premijera "Dare iz Јasenovca" na RTRS u subotu od 20 časova (VIDEO)

Svjetska televizijska premijera filma "Dara iz Јasenovca" , reditelja Predraga Antonijevića biće sutra, 20. februara, u 20 časova na dva medijska servira Radio-televiziji Republike Srpske i Radio-televiziji Srbije. Ovo je prvi igrani film posvećen stradanju srpskog naroda u logoru Јasenovac.
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija) -
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija)

Film "Dara iz Јasenovca" sniman je na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša. Kroz oči djeteta prikazana su zločini u najvećem ustaškom logoru u Drugom svjetskom ratu.

- Mnogo zdrave, dobre energije, mogo ljubavi je uloženo u to, ostalo je nebitno. Ovaj film treba da govori o nečemu što treba da nas digne iznad svega ovoga i on je pomen za pokoj tih duša - naglasila je glumica Nikolina Friganović. 

Slično razmišlja i glumac Zlatan Vidović.

- Kada radite jednu takvu tešku temu kao što je Јasenovac, vi ste obavezni da tome pristupute što studioznije , što ozbiljnije, što posvećenije. Čitava ekipa i ispred i iza kamera je disala kao jedan organ, kao jedno tijelo. Svi smo zaista bili svjesni da će to ostati mnogo, mnogo iza nas - priča Vidović.

Ova istorijska drama privukla je mnogo pažnje. Postala je tema rasprave širom svijeta i pokrenula niz komentara i pozitivnih i negativnih. Autori filma su saglasni da film treba da se pogleda i da se sazna istina o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima.

- Težak je ovako, ali ja mislim da je potrebno i porodično da ga vidimo, jer što ga pre vidimo nekako ćemo možda uspjeti za kasnije da napravimo dobre temelje za odnos svih prema tome što nam se desilo - poručila je Nataša Drakulić.

Istoričara Borisa Radakovića ne iznenađuje što se svaki pokušaj prikazivanja srpskog stradanja okarakteriše kao srpski nacionalizam.

- Bez problema se može snimiti i uraditi sve za stradanje hrvatskog, bošnjačkog, albanskog stanovništva niko neće prozvati da je to propaganda kad se uradi nešto što je jasan zločin, genocid odmah se sa svih strana napada to kao da je nacionalizam - priča istoričar Boris Radaković.

Sutra u 20 časova obavežno budite uz program Radio-televizije Republike Srpske i gledajte "Daru iz Јasenovca". Film će biti emitovan samo u tom terminu, bez mogućnosti odloženog gledanja.