latinica  ћирилица
19/02/2021 |  20:17 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Kovačević: Farsa oko ponavljanja izbora bila uzaludna, jer pobjednici se znaju (VIDEO)

Očekivanja su da dobijemo ponovljene rezultate kao i 15. novembra. To pokazuje da je cijela farsa poništenja izbora bila uzaludna i da je bila isključivo politička, poručio je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana i presjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, gostujući u Dnevniku plus.
Radovan Kovačević -
Radovan Kovačević

- Pozivam sve građane i Doboja i Srebrenice da iskoriste svooje građansko pravo, izađu na izbore i glasaju po svom nahođenju. Ali, suština je da ćemo u nedjelju imati ponovljene rezultate na ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju - istakao je Kovačević.

Naglasio je da su mnoge odluke CIK-a BiH bile u najmanju ruku sumnjive.

- Imali smo prvo odluku o odgađalju lokalnih izbora za 45 dana, iako zakon kaže da je maksimalno 30 dana. Kasnije smo imali mnogo nekakvih sumnjivih odluka o samom procesu glasanja, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo zbog pandemije virusa korona. Poslije toga imali smo izbore u Srpskoj i BiH, jasno nam je da je postojao politički pritisak SDA, koja je i predvodila sam taj proces političkog puča - naglašava Kovačević.

Važna karika u cijeloj priči su i članovi CIK-a BiH, koji su tu isključivo političkim vezama.

- U posljednih 20 godina imali smo stručne ljude iz oblast prava, i onda je neko želio to da promjeni, da u CIK dolaze klasični politički poslušnici. Јedan od članova CIK-a BiH bio je čovjek koji je izabran prije 2006. godine, dok su vlast činili SDS i PDP. SNSD nikada se nije bunio, jer ono što je bilo suština da su ti ljudi bili stručni. Međutim, sad imamo ljude iz kabineta Mirka Šarovića, i onda je krenula politička manipulacija izbornim procesom. Prilično je jasno kada gledate ponštene izbore, da su oni poništeni samo tamo gdje su pobijedili srpski kandidati - poručio je Kovačević.

Prilično je zbunjujuće da su članovi CIK-a  iz PDP-a i SDS-a glasali za ponavljanje izbora, iako je, na primjer u Srebrenici. zajednički kandidat za gradonačelnika.

- Bez obzira što su članovi PDP-a i SDS-a u CIK-u BiH glasali za poništavanje izbora u Srebrenici, i bez obzira što postoji zvanično podrška prema zajedničkom kandidatu, očigledno da ta podrška stvarno izostaje. Ali bez obzira na političke stranke važno je da je narod u Srebrenici jedinstven, pogotovo srpski. Važno je reći da i Bošnjaci daju podršku Mladenu Grujičiću, jer u njemu vide čovjeka koji po prvi put vodi brigu o svim građanima - pojasnio je Kovačević.  

Posljednjih dana aktuelna je i priča oko bojkota Bošnjaka u Srebrenici.

-  Kad god neko poziva na bojkot izbora, jasno je da ne može da pobijedi na izborima, i to je suština ove priče. Njihova računica je bila da je neophodno poništiti izbore, i onda da određenim manipulacijama naprave bolji rezultat i pobjede čovjeka koji je izbor svih u Srebenici. Kada su vidjeli da je poraz neminovan, onda su pozvali na bojkot, pa apelacijama Ustavnom sudu. Uvjeren sam da će Grujičić pobijediti, baš kao i Boris Јerinić u Doboju, gdje nije godinama bilo velikih infrastrukturnih projekata, i odjednom je postao centar svega. Tamo se živi bolje. Zbrinjavaju stanovima mlade bračne parove. Doboj je primjer kako se u korist stanovnika može voditi dobro lokalna zajednica - tvrdi Kovačević.

Uloga međunarodne zajednice u ponovljenim izborima, za sada čini se, s te strane dolazi neka vrsta tišine.

-  Nama je u potpunosti jasno da neko ima skrivene namjere kada je u pitanju Srebrenica. Neću to da ni izgovorim. Srebrenica će uvijek biti u sastavu Republike Srpske. Srebrenica je slobodna i u njoj svi narodi treba da žive dobro - zaključio je Kovačević za RTRS.