latinica  ћирилица
20/02/2021 |  09:49 | Autor: SRNA

AP pisao o smrti Đorđa Balaševića

Agencija AP prenijela je vijest o smrti srpskog kantautora Đorđa Balaševića, navodeći da je preminuli muzičar bio popularan na cijelom Balkanu nakon rata devedesetih godina prošlog vijeka i da se otvoreno protivio nacionalizmu koji je potpirivao sukobe.
Đorđe Balašević - Foto: blic.rs
Đorđe BalaševićFoto: blic.rs

Pozivajući se na RTS, agencija navodi da je Balašević juče preminuo u bolnici u Novom Sadu, tri dana nakon što je hospitalizovan usljed komplikacija izazvanih kovidom 19.

AP podsjeća da je Balašević započeo karijeru krajem sedamdesetih u grupama "Žetva" i "Rani mraz", prije nego što je započeo bogatu solističku karijeru, a njegovu muziku opisuje kao "blagi pop sa duhovitim tekstovima".

Agencija ističe da se Balašević nakon raspada Јugoslavije početkom devedesetih otvoreno protivio nacionalizmu, te da su ga zbog toga komercijalni mediji u Srbiji izbjegavali tokom ratnih godina.

- Međutim, ostao je neko ko se sviđao ljudima na etnički podijeljenom Balkanu nakon rata i punio je hale uz svih šest bivših republika Јugoslavije. Njegovi nastupi uživo bili su popularni i zbog komentara koje je iznosio o raznim temama - navodi AP.

Balašević je preminuo u 68. godini.