latinica  ћирилица
20/02/2021 |  09:52 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Trebinje: Izložba filmskih plakata "Filmovi koje smo gledali" (VIDEO)

Kinoteka Republike Srpske priredila je izložbu filmskih plakata pod nazivom "Filmovi koje smo gledali" .
Izložba filmskih plakata - Foto: RTRS
Izložba filmskih plakataFoto: RTRS

Nakon prošlogodišnjeg prvog predstavljanja ove izložbe u Istočnom Sarajevu, šezdesetak plakata iz arhiva kinoteke od sinoć mogu da pogledaju i ljubitelji filmske umjetnosti u Trebinju. Izložba je postavljena u galeriji Kulturnog centra.

Šezdesetak pažljivo odabranih plakata koji su tokom dvadesetog vijeka mamili ljubitelje filma u kino-dvorane, pokazuju različite pristupe izradi filmskih plakata tokom vremena. Izloženi su digitalizovani primjerci originalnih plakata, među njima i plakati za neke klasike filmske umjetnosti bilo strane ili domaće produkcije.

- Ova je izložba prvobitno predstavljena u Istočnom Sarajevu, namjeravamo da obiđemo što više gradova - rekao je Boris Čvori filmski arhivist u Kinoteci Republike Srpske.

Nekada se izrada filmskog plakata povjeravala poznatim umjetnicima. Trebalo je da se vizuelno prikaže osnovni sadržaj i poruka filma, ali da i plakat ima umjetničku vrijednost. Danas , u vrijeme digitalizacije, ni filmovi, a ni plakati nisu ono što su bili.

Nakon Trebinja, izložba bi trebalo da bude predstavljena u Foči, a nakon izložbe Kinoteka organizuje i projekciju digitalizovane verziju nekog od ovih fimova.

U Trebinju je to bio film Gorana Markovića "Specijalno vaspitanje" .