latinica  ћирилица
20/02/2021 |  10:19 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Organizovan ispit za stručna lica u poljoprivrednim apotekama (VIDEO)

Ispit za stručna lica za rad u poljoprivrednim apotekama, za dobijanje sertifikata koji se odnosi na promet, skladištenje, čuvanje, nabavku i izdavanje sredstava za zaštitu bilja u ovim apotekama, održan je danas na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.
Polaganje ispita - Foto: RTRS
Polaganje ispitaFoto: RTRS

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić rekao je da je za današnji ispit prijavljeno oko 90 stručnih lica, koja su zaposlena u okviru preduzeća koja se bave distribucijom i uvozom sredstava za zaštitu bilja.

- Stručna lica imaju i zakonsku obavezu da prođu određene obuke, ali i da polažu stručni ispit, te smo ove godine zbog epidemiološke situacije organizovali onlajn obuke i pripremili priručnike - rekao je Lalić novinarima.

Lalić je naveo da Ministarstvo vodi registar u kojem je upisano 270 distributera, te da otprilike toliko ima i odgovornih i stručnih lica.

Docent na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Branimir Nježić istakao je značaj agronoma apotekara jer imaju centralnu poziciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Sa njima su u kontaktu svi poljoprivredni proizvođači, te predstavljaju sponu između Poljoprivrednog fakulteta i Ministarstva, jer dobijaju informacije od proizvođača koje probleme ima, ali isto tako im i pomaže da riješe te probleme - rekao je Nježić.