latinica  ћирилица
20/02/2021 |  13:26 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Ilić: Film - najbolji način za katarzu

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Anja Ilić zamolila je ljude da večeras smognu snage i premijerno odgledaju film "Dara iz Јasenovca" i tako odaju počast žrtvama Јasenovca, onima koji su to preživjeli i njihovim potomcima.
Anja Ilić - Foto: RTRS
Anja IlićFoto: RTRS

Ona je naglasila da je preuzbuđena pred večerašnju premijeru filma sa bolnom tematikom.

- Molim ljude da, iako je tema teška i bolna, i ako će nekima možda biti teško da večeras gledaju, da smognu snage i pogledaju film da bismo odali počast žrtvama Јasenovca i onima koji su to preživjeli, njihovim potomcima - rekla je Ilićeva i dodala da je film najbolji način da se doživi katarza i pročišćenje.

Ona je rekla da je na snimanju svaki dan bilo više od 200 statista, a scenografija je izgledala maksimalno uvjerljivo.

Foto: RTRS

- Omogućeno nam je da damo svoj maksimum na snimanju i nije nam trebalo mnogo da se uživljavamo. To nisu bile lažne kulise, ništa fiktivno - sve je izgledalo stvarno. Lice svakog statiste je izgledalo kao lice iz tog vremena. Svi smo išli ka istom cilju - da film bude maksimalno uvjerljiv i autentičan. Vjerujem da smo u tome uspjeli - rekla je Ilićeva.

Ilićeva je pohvalila mlade glumce, za koje je rekla da su bili kao pravi profesionalci na setu i ponašali su se kao da su imali mnogo iskustva u snimanju i filmu.

- Kada se radilo bili su odgovorni, posvećeni, a kada smo pauzirali bili su mirni, poslušni. Ponosni smo na njih i mi odavde, koji smo s njima igrali u filmu, a i kolege iz Srbije. Ova djeca su na ponos svima nama - istakla je Ilićeva, koja u filmu "Dara iz Јasenovca" igra Darinu majku, Nadu.

Biljana Čekić, koja glumi Daru iz Јasenovca u istoimenom filmu, rekla je da je na snimanju bilo mnogo emotivno, a da je tekst učila prije scena.

- Imali smo pomoć cijele ekipe i mnogo sam im zahvalna na tome - rekla je Čekićeva novinarima u Banjaluci nakon prijema koji je za glumce iz Republike Srpske koji igraju u filmu "Dara iz Јasenovca", priredio srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Čekićeva, koja je osmi razred i iz Kozarske Dubice je, istakla je da jedva čeka današnju premijeru ovog filmskog ostvarenja.

Mladi glumci, koji su prisustvovali prijemu, istakli su da im je ovaj film pomogao da saznaju neke činjenice o istoriji svoga naroda.

Film "Dara iz Јasenovca" režisera Predraga Antonijevića večeras u 20.00 časova imaće ekskluzivnu televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske.