latinica  ћирилица
20/02/2021 |  16:25 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Đokić: Ne dozovoliti da se ponovo desi bratoubilaštvo

U spomen parku Vukosavci kod Lopara obilježeno je 79 godina od stradanja članova štaba Prvog majevičkog partizanskog odreda u Drugom svjetskom ratu.
Lopare - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Lopare - polaganje vijenacaFoto: SRNA

Nesuglasice koje su se pojavile između četnika i partizana tokom dizanja ustanka u BiH i trajale tokom cijelog Drugog svjetskog rata, svoj vrhunac na Majevici dostigle su 20. februara 1942. godine, kada je stradalo 30 članova štaba ovog partizanskog odreda.

U tom sukobu, između ostalih, poginuli su narodni heroji Ivan Marković Irac, komandant štaba odreda i Fadil Јahić Španac, politički komesar.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da su to iskustva koja treba da pamtimo da nam se više nikada ne dese i da nikada više brat na brata ne digne ruku.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić novinarima je rekao da se više nikada ne smije desiti bratoubilaštvo na ovim prostorima, te da treba sačuvati slobodu i mir.

- Nemiri koji su dolazili iz politike, ulazili su u narod i dijelili ga, svađali i dovodili do teških događaja i ratova na ovim prostorima - podsjetio je Đokić i dodao da srpski, ali i ostali narodi u BiH treba da teže ka tome da žive u trajnom miru i da grade politiku razumijevanja i toleranciju.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić rekao je da, zajedno sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, svake godine 20. februara organizuju okupljanje poštovalaca tekovina Narodno-oslobodilačkog rata, a ove godine je obim komemoracije smanjen zbog poštovanja epidemioloških mjera.

- Drugi svjetski rat je donio veliko stradanje srpskom i ostalim narodima u okruženju, a mi smo tu da čuvamo tradiciju, kako ovog tako i ostalih ratova i da čuvamo slobodu koju sada imamo - istakao je Ristić.