latinica  ћирилица
20/02/2021 |  20:30 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

Dragićević: Јezik - najvažniji dio identiteta srpskog naroda

Predavanje "Veliki srpski naučnici o srpskom jeziku, nauci i kulturi" održano je večeras u Domu kulture u Brčkom, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.
Brčko: predavanje - Foto: SRNA
Brčko: predavanjeFoto: SRNA

Profesor Katedre za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta u Beogradu Rajna Dragićević, koja je bila predavač, rekla je da je željela da publiku u Brčkom upozna o tome na koji način su o srpskoj kulturi, posebno o jeziku, razmišljali značajni srpski intelektualci koji su živjeli krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Dragićevićeva je istakla da jezik ima ogromnu vrijednost i da je najvažniji dio identiteta srpskog naroda, kojem je poručila da bi mogao više da čuva svoj jezik.

- Kada se govori o tome da je jezik ugrožen, misli se na uticaj anglicizama i stranih riječi. Јa bih rekla da je veći problem u banalizaciji jezičkog sistema koja se sve češće primjenjuje - rekla je Dragićevićeva novinarima.

Ona je napomenula da je najveći problem u tome što više ne postoji jezičko raslojavanje, te da se svi funkcionalni stilovi svode na razgovore, što najviše dolazi do izražaja u medijima.

Organizator predavanja bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Brčkog.

Predsjednik "Prosvjete" Dragan Tomić rekao je da je cilj predavanja bio da se mlađim naraštajima skrene pažnja o tome koliko je važno da čuvaju svoj jezik.

- Vidimo da je prisutan veliki broj škola stranih jezika, a mnogi ne znaju svoj jezik. Zato su dobrodošla ova predavanja gdje možemo čuti nešto novo i vrijedno - istakao je Tomić.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara.