latinica  ћирилица
20/02/2021 |  21:36 ⇒ 21:36 | Autor: SRNA

Kisić Tepavčević: Popuštanje mjera u gerontološkim centrima

Ministar za rad u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević rekla je danas u Šapcu da je izvjesno da će ljepši vremenski uslovi, kao i vakcinacija protiv virusa korona, dovesti do relaksacije postojećih epidemioloških mera u gerontološkim centrima.
Darija Kisić Tepavčević - Foto: TANЈUG
Darija Kisić TepavčevićFoto: TANЈUG

Ona je rekla da će uskoro moći da se organizuju posjete i na otvorenom, te istakla da su korisnici u staračkim domovima pokazali odgovornost, savjesnost i strpljenje, prenose mediji u Srbiji.

- Ovde su mere bile i te kako restriktivne, pa će se u narednom periodu omogućiti i njihovo relaksiranje. Sada polako dolazi vreme za postepeno vraćanje u normalnije životne tokove - rekla je Tepavčevićeva novinarima.

Ona je istakla da se izrađuju preporuke o mogućnostima izlazaka korisnika gerontoloških centara.

Tepavčevićeva je podsjetila da su u prošloj godini korisnici domova mogli da izađu napolje, ako je to zdravstveno stanje dozvoljavalo, ali da je svaki povratak zahtijevao negativan pi-si-ar test i izolaciju od 14 dana u posebnom dijelu gerontološkog centra.

Ona je istakla da je prije više od dva mjeseca resorno ministarstvo omogućilo da gerontološki centri na nedjeljnom nivou pribavljaju antigenske testove, koji otkrivaju i sve asimptomatske nosioce virusa korona, čime se sprečava širenje infekcije.

Tepavčevićeva je danas u Šapcu obišla Gerontološki centar i preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Novitas konsalt".