latinica  ћирилица
20/02/2021 |  22:19 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

Na RTRS prikazan film "Dara iz Јasenovca"

Film "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je večeras ekskluzivnu svjetsku televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske.
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija) -
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija)

Radio-televizija Republike Srpske otkupila je ekskluzivna prava za BiH za emitovanje filma i serije "Dara iz Јasenovca".

Film je u isto vrijeme imao TV premijeru i u Srbiji, na programu Radio-televizije Srbije.

Podsjećamo, film "Dara iz Јasenovca" premijerno je prikazan 25. novembra u Gračanici.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film "Dara iz Јasenovca", je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Јasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Među glavnim glumcima u ovom sjajnom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare.

Јoš nekoliko glumaca iz Republike Srpske glumi u ovom filmu - Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Јokić, Dragoslav Medojević, Sandra Ljubojević i Nikolina Friganović.

Prvi dio filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gdje je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Јasenovac, a drugi dio na lokalitetima Bele Crkve.

Scenograf je Goran Јoksimović.

Film je emitovan bez mogućnosti odloženog gledanja.