latinica  ћирилица
20/02/2021 |  22:52 ⇒ 23:25 | Autor: RTRS

Srpska u suzama poslije premijere "Dare iz Јasenovca"

Društvene mreže su prepune komentara poslije premijere filma "Dara iz Јasenovca".
Dara iz Јasenovca (foto: darathefilm) - Foto: Facebook
Dara iz Јasenovca (foto: darathefilm)Foto: Facebook

Gotovo da se ne pamti da je jedan događaj izazvao ovakvu pažnju na društvenim mrežama, čak ni najveći sportski uspjesi, kao što je to uradio film "Dara iz Јasenovca" za vrijeme i poslije premijere na Јavnom servisu.

Brojni pozitivni komentari, puni emocija, oslikavali su sve ono što se dešavalo u dva časa filma režisera Predraga Antonijevića, a mi izdvajamo samo neke:

"Bar moja generacija zna šta je istina i šta se dešavalo, šta je nas narod prošao da bi mi imali mir i ovo sve od danas, mnogo je teško gledati naš narod i predake naše koji su dali život ovoj Republici Srpskoj".

"Film je rađen po istinitom događaju, jake emocije koje se rečima ne mogu opisati".

"Film je težak za gledanje ali svaka čast Gagi Antonijeviću i Drakulić na ovom odličnom filmu i šteta što neće da bude u trci za oskara zbog raznih neljudi na ovom svetu".

"Kakav je to narod koji je imao logor za decu i njihove majke? Deci menjali veru, poreklo, ime i prezime... E sa tom nacijom su Srbi živeli 50 godina nakon ovakvih zločina u "Bradttvu i jedinstvu"... Snimali bitke na Sutjesci i Neretvi i veličali podvige Partizana za koje ne znamo ni za šta su se ustvari borili. Јasenovac i drugi logori u kojima je vršen genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu su rane koje nikada neće zarasti, a ovaj film je podsetnik na to. Istina kad-tad izađe na videlo"...

"Mislim da je svakoj normalnoj majci ovo preteško...jedva sam odgledala film od suza...užas ne ponovilo se više nikad nikome".

"Srce će mi pući!!!!!! Neka Bog nagradi tvorce filma! Dugujemo kao narod istinu žrtvama! Slava mučenicima"...

Film "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je večeras ekskluzivnu svjetsku televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske.