latinica  ћирилица
21/02/2021 |  07:41 | Autor: SRNA

Vidljivost smanjena u kotlinama i duž riječnih tokova

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a vidljivost je zbog magle smanjena u kotlinama i duž riječnih tokova, posebno na području Banjaluke i Bijeljine u Srpskoj, a u FBiH na dionicama uz rijeke Savu, Bosnu, Vrbas, Drinu, Lašvu i Spreču, kao i na širem području Mostara i Sanskog Mosta.
magla - Foto: TANЈUG
maglaFoto: TANЈUG

- Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, posebno na dionici Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen. Savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno - poručili su iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan-Vukosavlje /Јakeš/-Podnovlje-Šešlije-Јohovac-Rudanka-Doboj-granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, pa je potrebno strpljenje i poštovanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnog puta, dionica Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Tedin Han-granica Srpske/fBiH /Križ/.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik–Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika, zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, pa se svim učesnicima u saobraćaju preporučuje da koriste alternativne pravce.

U Laktašima je na magistralnom putu prema Klašnicama u toku izgradnja kružne raskrsnice, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz ovo mjesto, ali je zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar na snazi zabrana teretnog saobraćaja /osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova/.

- Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela `Ćubić` se preusmjeravaju na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši - navedeno je u saopštenju.

Auto-moto savez Srpske preporučuje vozačima, koji putuju ili trebaju da putuju kroz Laktaše, da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine, koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog izvođenja radova u tunelu Brčigovo na magistralnom putu, dionica Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog čega vozači treba da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionicima puta Stanić Rijeka-Doboj-granični prelaz Brod i Ledenice-Crkvine-Doboj-Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta, pa iz Saveza vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku je izgradnja MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu, dionici Kotor Varoš-Obodnik.

Na regionalnom putu, na dionici Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina, u toku su radovi na rekonstrukciji puta i mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu na dionici Ukrina-Gornja Vijaka, kao i na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike.

- Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom - naveli su iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U FBiH vozači treba da su oprezni zbog učestalih odrona na brojnim dionicama, a preko planinskih prevoja moguća je mjestimična poledica.

U FBiH su u toku radovi u tunelu Crnaja, na putu Konjic-Јablanica, zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim časovima, od 23.00 do 4.30 časova saobraćaj na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Јasen, na putu Prozor-Јablanica, te putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Drvar-Bosansko Grahovo i Kaonik-Gromiljak, navedeno je u saopštenju.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja, a iz Auto-moto saveza podsjećaju da je na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć prelazak granice u periodu od 7.00 do 19.00 časova.