latinica  ћирилица
21/02/2021 |  09:24 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Vučić: Film "Dara iz Јasenovca" - važan za Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na film "Dara iz Јasenovca", za koji je rekao da je težak, ali važan za srpski narod.
Aleksandar Vučić - Foto: RTS
Aleksandar VučićFoto: RTS

- Konačno se neko sjetio da napravi film o mjestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Јasenovac - rekao je Vučić novinarima na aerodromu Nikola Tesla.

Vučić je poručio da je ponosan što je država Srbija pomogla snimanje tog filma i da je to učinjeno na njegovu inicijativu.

- Ponosan sam što su se, poslije 75 godina, neka država, pa i neki predsjednik i neka Vlada, sjetili da bi trebalo da se pomogne nešto što će da govori o našim žrtvama i našem mnogostradalnom narodu iz Drugog svjetskog rata - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije istakao je da se ponosi ovim filmom, kao i, najvećim dijelom, urađenim Hramom Svetog Save, izgradnjom spomenika Stefanu Nemanji, bulevarom Јunaka sa Košara i mnogim drugim stvarima.

Filma "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića prikazna je sinoć na RTRS-u i RTS-u.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film "Dara iz Јasenovca" prvi je igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Јasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Antonijević je najavio da će nakon filma, u istoimenoj seriji priča biti proširena i događajima koji se odnose na operaciju "Oluja", kao nastavak priče o srpskom stradanju i egzodusu iz Hrvatske, započetom tokom Drugog svjetskog rata.