latinica  ћирилица
21/02/2021 |  11:03 | Autor: SRNA

Kukolj: Širiti svijest o stradanju Srba od ustaških zlikovaca

Predsjednica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj izjavila je da je film "Dara iz Јasenovca" potresan za nekadašnje logoraše jer su kroz njega sve ponovo preživljavali, ali i apelovala na srpske umjetnike i naučnike da doprinesu širenju svijesti o stradanju Srba od ustaških zlikovaca.
Dobrila Kukolj - Foto: RTRS
Dobrila KukoljFoto: RTRS

- Gledali smo ponovo scene kroz koje smo prošli. Film je potresan za sve koji su to preživjeli i bili svjedoci tog kobnog vremena, preživljavajući torture i golgote od ustaških zlotvora i zlikovaca - rekla je Kukoljeva Srni.

Kukoljeva kaže da se atmosfera koju su preživljavali logoraši Јasenovca ne može opisati do kraja, te da su logoraši zadovoljni što su doživjeli da se snimi film "Dara iz Јasenovca".

- Dara je bila jedna od nas, jedna od žrtava, a svako od nas je imao svoju sudbinu - rekla je Kukoljeva.

Kukoljeva je apelovala na srpske umjetnike i naučnike da se uhvate u koštac sa ovom velikom temom i doprinesu širenju svijesti o stradanju srpskog naroda od ustaških zlikovaca.

- Nadamo se da će ovaj film ući u istoriju kao prvi u nizu filmova koji će uslijediti na ovu temu - rekla je Kukoljeva.

Kukoljeva je u ime Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata izrazila zahvalnost reditelju filma Predragu Antonijeviću, koji je prvi uspio da "probije led" i snimi ovakav film te otvori put za nova snimanja.

Film "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića prikazn je sinoć na RTS-u i RTRS-u.