latinica  ћирилица
21/02/2021 |  13:59 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Prijedorčani ponosni na 7. odred Specijalne brigade policije

Parastosom poginulim pripadnicima Sedmog odreda Specijalne brigade policije, koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru, i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata "Za Krst časni", obilježeno je 27 godina od osnivanja tog odreda.
Prijedor - parastos - Foto: SRNA
Prijedor - parastosFoto: SRNA

U prostorijama Policijske uprave Prijedor su tim povodom na spomen-obilježje za sedam pripadnika jedinice vijence položile delegacije Sedmog odreda Specijalne brigade policije, Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /SAЈ/, Policijske uprave Prijedor, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, grada Prijedora, gradske Boračke organizacije i porodice poginulih pripadnika Sedmog odreda.

Ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije Zlatko Brdar rekao je da je obilježavanje 27 godina proteklo uz puno poštovanja, uvažavanja i sjećanja na poginule pripadnike jedinice, a kao i sve poginule u minulom otadžbinskom ratu.

- Sjećanje na naše poginule saborce ne umire i danas se sa posebnim pijetetom prisjećamo njihove žrtve koju su dali u ratu. Krasio ih je patriotizam, rodoljublje jer je pred njima bio jasan cilj da brane našu vjeru i svoja ognjišta - rekao je Brdar.

Brdar je naveo da je u Odredu bilo oko 65 lakše i teže ranjenih pripadnika, a jedinica je ratovala u zoni odgovornosti svih šest korpusa Vojske Republike Srpske i imala je više od 450 boraca.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je novinarima da je ovo dan sjećanja na sve one koji su učestvovali u tom odredu i branili Republiku Srpsku, a posebno ljudi koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za njenu odbranu.

- Koliko je značaj ovog odreda govore najviša odlikovanja Republike Srpske kojima su odlikovani, a grad Prijedor je ponosan što ima takav odred koji ga je i branio. Zato sjećanje na te ljude ne treba nikad da prestane - poručio je Pavlović.

Za doprinos u minulom ratu pripadnici Sedmog odreda odlikovani su Ordenom Nemanjića, Ordenom Njegoša prvog reda i Medaljom Petra Mrkonjića, a u komandi brigade su pojedinačno uručena dva ordena Nemanjića i više od 25 ordena Karađorđeve zvijezde.