latinica  ћирилица
21/02/2021 |  16:49 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

U Srebrenici do 16.00 časova glasalo 38,9 odsto birača

Na današnjim, ponovnim izborima u opštini Srebrenica do 16.00 časova glasalo 3.897 birača ili 38,96 odsto upisanih na birački spisak, izjavila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Ljiljana Stevanović.
Srebrenica - izbori - Foto: SRNA
Srebrenica - izboriFoto: SRNA

To je za oko 17 odsto manje nego u istom periodu na poništenim izborima održanim 15. novembra prošle godine.

Ona je rekla da izborni proces protiče bez problema i da do sada nije upućena nijedna primjedba na tok glasanja iako su supervizori Centralne izborne komisije i stranački posmatrači na svih 26 biračkih mjesta.

Uprkos pozivu na bojkot izbora, koji je uputila bošnjačka Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" značajan broj Bošnjaka je danas izašao na glasanje.

Desetine Bošnjaka glasale su na nekim biralištima, gdje su na biračkim spiskovima samo birači te nacionalnosti jer je takva struktura stanovništva, kao što je biračko mjesto u Sućesci i još neka.

Ne želeći da im se objavljuju imena u medijima neki Bošnjaci kažu da nisu izašli na izbore da ne bi bili osuđivani od sunarodnika i doživljavali uvrede i ucjene iako bojkot smatraju besmislenim.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, i to u Živinicama, gdje je prijavljeno 330, te u Gradačcu 105 birača.

Prema nezvaničnim podacima, na tim mjestima birači se pridržavaju poziva Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" i ne izlaze na birališta.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta iako su dva kandidata ranije odustala, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata.

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena 19.00 časova do kada traje i predizborna tišina.

CIK BiH poništio je rezultate novembarskih izbora na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u FBiH.