latinica  ћирилица
21/02/2021 |  17:01 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Doboj: Do 16.00 časova glasalo 47 odsto birača

Na lokalnim izborima u Doboju do 16.00 časova glasalo je 23.630 birača ili 47 odsto upisanih u birački spisak, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji.
Glasanje - Doboj - Foto: RTRS
Glasanje - DobojFoto: RTRS

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je novinarima da je izlaznost za sedam odsto manja nego u navedenom periodu na izborima održanim 15. novembra, kada je iznosio 54 odsto, ocjenjujući da je to bilo očekivano.

On je naveo da je najveća izlaznost u seoskim sredinama, gdje je glasalo 54 odsto birača, dok u gradu iznosi oko 43 odsto.

Prema njegovim riječima, GIK je zaprimio tri prigovora od političkih subjekata koji se odnose na pomoć drugog lica, a proces glasanja je mnogo ozbiljniji zbog prisustva supervizora Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

Paleksić je naveo da se izborni proces odvija bez incidenta, te dodao da su sa dva biračka mjesta udaljena dva posmatrača koja su bila u alkoholisanom stanju.

Za ponovljene lokalne izbore registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, izuzev onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima.

Građani će gradonačelnika birati između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Јerinića i SP-a Srđana Todorovića.

Na izborima učestvuje 85 političkih subjekata.