latinica  ћирилица
21/02/2021 |  17:27 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

U Rusiji predstavljen "Narodni bukvar"

"Narodni bukvar", autora etnologa Vladimira Đukanovića, predstavljen je danas na video-predavanju u Srpskom pregovaračkom klubu Centralne gradske narodne biblioteke "V.V. Majakovski" u Sankt Peterburgu.
Narodni bukvar u Sankt Peterburg - Foto: RTRS
Narodni bukvar u Sankt PeterburgFoto: RTRS

Predavanje je održano na srpskom jeziku, a nakon njega je uslijedila sekcija za pitanja publike i razgovor sa autorom.

Đukanović, koji je i muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske, istakao je da je ponosan što je "Narodni bukvar" prešao granice Republike Srpske, saopšteno je iz ovog muzeja.

- Ponosan sam i što smo dobili priliku u jednoj od najvećih svjetskih metropola i cetara kulture, predstaviti dragocjene elemente naše tradicije. `Narodni bukvar` se, kako u muzejima i školama Republike Srpske, tako i na svjetskom nivou, iskazao kao svojevrstan vodič kroz srpsku tradiciju i običaje - izjavio je Đukanović.

On je istakao da je u posljednje vrijeme evidentan trud da se kulturno nasljeđe Republike Srpske predstavi širom svijeta, a današnje predavanje je bilo prvi i uspješan korak.

- Na ovaj način mi realizujemo, ne samo prosvjetiteljsku misiju institucije Muzeja Republike Srpske, nego i predstavljamo našu istoriju i identitet, kulturnu raznolikost, te razvijamo uzajamno poštovanje i dijalog između različitih kultura - rekao je Đukanović.

Gledaoci ovog predavanja pokazali su veliko interesovanje, kako za "Narodni bukvar" i njegov sadržaj i za predmete koji su u njemu predstavljeni, tako i za kulturno nasljeđe Republike Srpske.

Iz publike su autoru bila upućena pitanja o projektima nominacije različitih predmeta i tradicija na UNESKO-voj reprezentativnoj Listi kulturnog nasljeđa, o pojmovima iz tradicionalnog života naroda Republike Srpske, životu i tradiciji Srba, kao i o ostalim knjigama koje su nastale kao proizvod dugogodišnjeg rada i istraživanja autora kao etnologa u Muzeju Republike Srpske.

Đukanović je ukazao da je domaća kultura veoma zanimljiva - Sloveni su živjeli na području između Karpata i Urala, u pretežno brdovitim, šumskim predjelima, a doseljavajući se na Balkansko poluostrvo, koje je slično našoj prapostojbini, donijeli su znanja i tradiciju kulture drveta.

- Sva srednjevjekovna arhitektura ovih prostora, osim velikih gradova, utvrđenja i velikih manastira, bila je u potpunosti drvena. Mi smo narod koji još od 12. vijeka, kada je stvorena prva srpska država, gradi svoju kulturu i tradiciju - podsjetio je Đukanović.

On je ukazao da su do danas sačuvane, između ostalih zdanja, i crkve brvnare koje su prevljene od drveta u 16. i 17. vijeku i da su one još jedno svjedočanstvo bogate baštine koju treba zaštititi i sačuvati.

-`Narodni bukvar` je nastao sa takvim ciljem da se javnosti, a posebno djeci, tradicija predstavi, jer je to način da se očuvaju naša narodna predanja, legende i bogatstvo običaja - zaključio je Đukanović.

Predavanje je, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u Sankt Peterburgu organizovano zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Rusiji, u saradnji sa stručnim saradnikom za regionalnu saradnju u Predstavništvu Marijanom Oparnicom i savjetnicom šefa Predstavništva Srpske u Rusiji Alom Blinovom.