latinica  ћирилица
21/02/2021 |  18:51 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Premijera "Dare iz Јasenovca" izazvala snažne emocije (VIDEO)

Premijera filma "Dara iz Јasenovca" na RTRS-u izazvala je snažne emocije svih koji su ga pogledali i dala novi zadatak, snimiti filmove o svim stratištima Srba.
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija) -
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija)

Nebrušeni glumački dijamant, ovim riječima je reditelj filma Predrag Gaga Antonijević, opisao trinaestogodišnju Biljanu Čekić koja je između 1500 djece izabrana za glavnu ulogu u filmu „Dara iz Јasenovca". Nakon što je pogledala premijeru filma na RTRS-u, Biljana kaže - nije očekivala da će biti toliko težak i emotivan.

- Prvi put mi je da vidim film, nisam prisustvovala na snimanju svih scena. Nisam očekivala da će film biti toliko težak za gledanjem na mene je ostavio dosta emotivan utisak. Nekoliko puta sam zaplakala. A najteža scena mi je bila na kraju filma kada dajem svog brata Diani Budisavljević, kada ga odvode - kaže Biljana Čekić, glavna uloga u filmu "Dara iz Јasenovca".

Film je na građane širom Srpske ostavio duboko potresan utisak.

U filmu "Dara iz Јasenovca" nema izmišljenih mjesta, događaja i aktera. Sve što je prikazano dokumentovano je kroz sudske procese, svjedočanstva i istorijske zapise. Reditelj Predrag Antonijević kaže da je ovo najveći profesionalni i životni izazov za njegu i cijelu filmsku ekipu, jer su bili svjesni odgovornosti i očekivanja od prvog filma o Јasenovcu, snimljenog nakon 76 godina.

- Јasenovac kao takav i ovaj film je samo podsjetnik u kojoj mjeri moramo da čuvamo naše jedinstvo onim osnovnim pitanjima, u kući našoj razmjerica uvijek ima, političkih neslaganja ali moramo kao država i narod da kažemo ovo je naš zajednički mjeritelj, crvena linija i ispod ove linije ne smije niko da ide - naglašava Predrag Antonijević, reditelj filma "Dara iz Јasenovca".

Film "Dara iz Јasenovca" ostaće upamćen i prenosiće se na buduće generacije, što i jeste bio cilj, izjavio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je i sam odrastao na pričama preživjelih iz Јasenovca.

- Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mjesto na svijetu gdje je postojao dječiji logor. Ona scena kada bacaju gas da potruju djecu, nije mi dugo vremena dala da zaspim - naglasio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Antonijević ističe da je vrijeme da budu otvorene i teme o stradanju srpskog naroda u posljednjem ratu. Početkom ljeta počeće snimanje serije o stradanju Srba u "Oluji", koja je, kaže, nastavak egzodusa Srba od Јasenoca do danas. Na malim ekranima serija bi trebalo da bude prikazana krajem godine.

- Snimamo nastavak o "Oluji". Dara i Budo se sreću u Oluji 90- tih godina, jer hoćemo da kompletiramo taj egzodus iz Hrvatske i ta priča mora biti ispričana jer je riječ o vrlo planskom djelovanju nekih snaga u Hrvatskoj i njima je pošlo za rukom u ovom trenu, ali istorija se piše ,istorija ne prestaje. Vidjećemo šta će biti ...jer govor u Filmu orginalni govor Maks Luburića gdje jasno kaže da ga interesuje gdje će Hrvatska biti 2000. godine - dodao je Antonijević.

Dodik poručuje da treba nastaviti snimati filmove o stradanju srpskog naroda kroz istoriju, i da će to biti program Vlade Srpske.


- Želimo film o stradanju Srba o Drakuliću, jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka. Komunistički režim je skrivao istinu, jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i narodu koji pripada. Potom Garavice kod Bihaća, gdje je ubijeno 12.000 Srba, pa Brod na Drini, za dva dana je ubijeno 6.000 Srba, a onda i Prebilovce, hercegovačko selo koje je nestalo u jamama - dodao je Dodik.

Dodik je zahvalio svima koji su učestvovali na projektu "Dara iz Јasenovca", Republici Srpskoj, Srbiji, režiseru, glumcima, a pogotovo djeci iz potkozarskih sela, koja su dala pečat filmu.