latinica  ћирилица
21/02/2021 |  19:08 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Јovo Šarović - četiri godine u ustaškim logorima: Konačno da se kaže istina (VIDEO)

Logore Јasenovac, Staru Gradišku i Јastrebarsko, dobro je upamtio Јovo Šarović.
Јovo Šarović - jasenovački logoraš - Foto: RTRS
Јovo Šarović - jasenovački logorašFoto: RTRS

U njima je kao dječak proveo četiri godine, a skoro osam decenija poslije, kaže, konačno je dočekao da istina o Јasenovcu bude ispričana i u filmu.

Јovo, jedan od rijetkih preživjelih svjedoka najsvirepijih zločina u ustaškim logorima smrti, poredivši sjećanja i scene iz filma, potvrđuje istorijske činjenice.

- Јest, potpuno je istina, sve je istina. Možda je malo ublažena, ali je istina. Šta se radilo, šta je s djecom rađeno, kako su djeca lagano umirala, hiljade djece - priča Јovo.

U filmu su prikazani neki od mnogobrojnih svirepih načina ubijanja srpskog naroda. I na hiljade djece. Postoji još mnogo stravičnih detalja kojih su gledaoci pošteđeni, ali dio strašne istine konačno je prikazan, kaže Јovo.

I dok gledajući film skriva emocije, Јovo se prisjeća događaja. Kaže, mnogo je još neispričanih priča iz ustaških logora smrti. 

- Ovo je jedan već otvoren prozor, da se vidi kakva je bila prošlost, a ovakvih prošlosti ima mnogo - dodaje Јovo.

Uloga male Dare, koju tumači Biljana Čekić, na svjedoka mučenja u logorima, koji je pomno pratio film, ostavila je najveći utisak.

- Ona je tako nevješto, istinito glumila, to nije bila gluma. Ona je sama iz sebe ispoljavala to što je govorila i što je rekla - oako je starina doživio ulogu Dare.

I nakon toliko godina i emitovanog filma, Јovo Šarović na pitanje "Zašto masovna ubijanja" pronalazi samo jedan odgovor "Zato što su Srbi, nizašta drugo".

Istina o koncentarcionim logorima prepričavana je kroz pokoljenja. O njoj su svjedočili pisani i materijalni dokazi.

Sada, kada je i na filmskom platnu, možda, konačno bude i prihvaćena.