latinica  ћирилица
22/02/2021 |  07:17 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Od večeras Filmoteka posvećena čuvenim ostvarenjima Emira Kusturice

Februarska filmoteka koju organizuje Kinoteka Republike Srpske večeras i sutra biće posvećena najpoznatijem savremenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.
Filmoteka Emira Kusturice na Palama - Foto: SRNA
Filmoteka Emira Kusturice na PalamaFoto: SRNA

Kusturica je dobitnik dvije "Zlatne palme" u Kanu, režiser, scenarista, glumac, producent, muzičar, pisac, nosilac Ordena viteza umjetnosti i književnosti u Francuskoj, ambasador UNICEF-a u Srbiji, te osnivač Međunarodnog filmskog festivala "Kustendorf" na Mokroj gori.

Filmsku režiju završio je na čuvenoj filmskoj akademiji u Pragu i već sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom stekao je međunarodnu pažnju.

Prvi njegov film "Sjećaš li se Doli Bel?" /1981/ ostvario je ogroman uspjeh time što je izabran u zvaničnu konkurenciju Venecijanskog festivala 1981. godine, gdje je i nagrađen "Zlatnim lavom" za najbolji debitantski film.

Sljedeći njegov film "Otac na službenom putu" /1985/ osvaja glavnu nagradu u Kanu, a Kusturica u ranoj fazi svoje karijere postaje jedan od vodećih evropskih režisera.

Iz Kinoteke navode da će prve večeri Filmoteke na programu biti "Otac na službenom putu", a glavne uloge tumače Moreno de Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić i nedavno preminula diva jugoslovenskog filma Mira Furlan.

Scenario je, kao i za Kusturičin prvi film, napisao Abdulah Sidran. Film na suptilan način kritikuje političke turbulencije poslijeratne Јugoslavije i stvaranje zloglasnih radnih logora u to vrijeme.

Apsolutni je pobjednik Pulskog filmskog festivala – "Zlatne arene" za film, režiju i scenario. Međutim, najveće priznanje, ne samo za Kusturicu već za jugoslovenski film uopšte došlo je iz Kana gdje je nagrađen "Zlatnom palmom" za najbolji film.

Sutra je na programu je "Život je čudo". Glavne uloge su povjerene Slavku Štimcu, Nataši Šolak, Vesni Trivalić, Vuku Kostiću i Aleksandru Berčeku.

- Film za temu ima stari motiv o zabranjenoj ljubavi. Ovaj put posmatran kroz prizmu dvoje ljubavnika na suprotnim stranama u ratu u BiH. Kroz ovaj film publika se prvi put upoznala sa Drvengradom, danas kultnim mjestom na Mokroj Gori gdje se održava filmski i muzički festival Kustendorf - navode iz Kinoteke.

U saopštenju piše da je film "Život je čudo" prikazan na zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala, a dobio je i prestižnu francusku nagradu "Cezar" za najbolji film Evropske unije /rađen u koprodukciji Srbije i Francuske/.

Filmoteka će biti održana u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18.00 časova.