latinica  ћирилица
22/02/2021 |  08:09 ⇒ 09:10 | Autor: SRNA

Ministri spoljnih poslova EU diskutuju o novim sankcijama Moskvi

Ministri spoljnih poslova EU danas će se sastati u Briselu i očekuje se da će usvojiti nove restriktivne mjere prema Rusiji nakon što je nova presuda tokom vikenda izrečena opozicionom političaru Alekseju Navaljnom.

Neimenovane diplomate navele su da će dogovor o sankcijama navjerovatnije biti postignut, zbog čega će se u narednim sedmicama raditi na pravnom okviru i cilju restriktivnih mjera.

Šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalenbert rekao je za njemački dnevnik "Velt" da vjeruje da će jasna većina podržati sankcije. Obično je za ovakve mjere potrebna jednoglasna odluka.

Prema navodima medija, nove mjere mogu obuhvatati zamrzavanje sredstava ili zabrane putovanja.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov upozorio je da će Moskva biti spremna na odgovor ukoliko blok donese odluku o novim sankcijama.

Okružni sud u Јužnom Medvedkovu u Moskvi tokom vikenda proglasio je Navaljnog krivim za klevetanje veterana iz Drugog svjetskog rata Ignata Artemenka, zbog čega će morati da plati novčanu kaznu od 11.481 dolara.

Navaljni je bio optužen za klevetanje Artemenka u vezi sa učestvovanjem u snimanju video-snimka podrške dopunama Ustava Ruske federacije.

Ruski bloger, koji negira krivicu, ima pravo žalbe na presudu u roku od deset dana.

Navaljni se nalazi u zatvoru, gdje služi kaznu zbog kršenja uslovnog šuštanja na slobodu. Sud je odbacio njegovu žalbu na raniju presudu.