latinica  ћирилица
22/02/2021 |  10:51 | Autor: SRNA

Lukić: Izetbegovićev prijedlog - nastavak "građanizacije" BiH

Ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić tvrdi da prijedlog lidera SDA Bakira Izetbegovića da postojeći Ustav BiH bude izmijenjen tako da se uklone odredbe koje onemogućavaju svakom građaninu kandidovanje za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH predstavlja produžetak Badinterove i evropske "građanizacije" zemlje, a kojom su srušeni temelji Ustava SR BiH.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić, koji je i profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, objasnio je da je riječ o još jednom u nizu, kako je rekao, Izetbegovićevih egzotičnih, lakoumnih, navodno demokratskih, a duboko nedemokratskih, licemjernih i ka dominaciji Bošnjaka usmjerenih prijedloga, a koji su već jednom BiH odvukli u građanski rat.

- Riječ je o pokušaju da se eliminišu grupne i nacionalne razlike, da se nacionalnom oduzme svaki politički značaj i institucionalni uticaj. Ako je ta politika jednom, poslije tadašnjih skoro 50 godina mira, dovela do nestabilnosti i građanskog rata, onda takva navodno nova, a u stvari stara "građanizacija" iz perioda devedesetih, jedino može da i sada, poslije 25 godina mira, dovede do istih ili sličnih posljedica - rekao je Lukić za "Glas Srpske".

On je ukazao da je konsocijativna demokratija i jedina sadašnjost i jedina politička i državno-institucionalna budućnost BiH, dok je većinska demokratija ili takozvana građanska demokratija, prema njegovom dubokom ubjeđenju, put u nestanak BiH.

- Licemjerno oduzimanje ogromnoj većini hrvatske nacije u BiH da bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH je najbolji i očigledan primjer posljedica takve bošnjačke "građanizacije" zemlje - istakao je Lukić.

Prema njegovim riječima, teško da konstitutivnost jedne nacije može da bude ostvarivana tako da joj druga nacija bira, tačnije nameće, svog predstavnika.