latinica  ћирилица
22/02/2021 |  11:31 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Pred Predstavničkim domom zahtjev za smjenu Јosipa Grubeše

Inicijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara putem smjene ministra pravde Јosipa Grubeše na predloženom je dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za četvrtak, 25. februar.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Šesnaest poslanika potpisalo je inicijativu na osnovu zaključka Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa ovom komisijom.

Inicijativu su potpisali Zlatan Begić, Mira Pekić, Zukan Helez, Branislav Borenović, Damir Arnaut, Dragan Mektić, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Vlatko Glavaš, Predrag Kojović, Aida Baručija, Saša Magazinović, Dženan Đonlagić, Enver Bijedić, Nenad Nešić i Mirjana Marinković Lepić.

Na prijedlog Nenada Stevandića iz Srpskog kluba poslanika na dnevnom redu je donošenje zaključka kojim bi Predstavnički dom zatražio od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa korona primijeni član 38 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Stevandić je u obrazloženju istakao da su zbog nepovoljne epidemiološke situacije ispunjeni svi uslovi da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva primijeni taj član, čime bi bilo omogućeno stavljanje u promet vakcina protiv virusa korona prije utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

Prema njegovim riječima, svrha donošenja zaključka jeste maksimalno ubrzavanje procesa uvoza i dopremanja vakcine, te njena što skorija dostupnost stanovništvu BiH.

Poslanici bi trebalo da razmotre i dva izvještaja Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temama "Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju radijacione i nuklearne bezbjednosti" i "Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora".

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2020. godinu, kao i izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za prošlu godinu.

Јedna od tačaka dnevnog reda je i izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2020. godinu, u kojem se navodi da je najveći broj postupaka i istraga prošle godine otvoren na osnovu pritužbi profesionalnih vojnih lica.

Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika u prošloj godini evidentirala je ukupno 102 predmeta, od kojih je okončano 89, dok se u 13 predmeta još vodi postupak.

Od ukupnog broja predmeta po kojima je vojni povjerenik postupao u prošloj godini, 62 predmeta su riješena u korist podnosilaca tužbi.

Najveći broj postupaka vođen je na osnovu pritužbi na nepravilnosti odabira kandidata za odlazak u misije mira, ostvarivanje prava za obavljanje dužnosti višeg formacijeskog mjesta u odnosu na lični čin, te sprovođenje disciplinskih postupaka u Oružanim snagama BiH.

Predstavnički dom trebalo bi da razmotri i više poslaničkih inicijativa.

Među njima je inicijativa Predraga Kožula /HDZ BiH/ kojom bi Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara bilo zaduženo da na odgovarajući način, u skladu sa dobrom diplomatskom praksom, uputi apelaciju prema Memorijalnom centru "Јad Vašem" u Јerusalimu kako bi se na službenoj stranici ovog centra, gdje se među ostalim zemljama iz kojih dolaze lica sa statusom "pravednika među narodima" koristio, kako je navedeno, "službeni i potpuni naziv Bosna i Hercegovina umjesto skraćenog i netačnog naziva Bosna".

Kožul je i podnosilac inicijative da Predstavnički dom zaduži Savjet ministara, te ministarstva bezbjednosti i inostranih poslova u Savjetu ministara da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji sa Avganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Predviđeno je i izjašnjavanje o davanju saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma, među kojima sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova, kao i Memoranduma o razumijevanju između EU i BiH o makrofinansijkoj pomoći za BiH u iznosu od 250 miliona evra.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova.