latinica  ћирилица
22/02/2021 |  11:43 | Autor: SRNA

Špirić: Članovi CIK-a zreli za ostavke, opozicija poražena i zloupotrebljena

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju pokazali su jasno dvije stvari - da članovi Centralne izborne komisije BiH treba da podnesu ostavke i da opozicija u Republici Srpskoj nije dorasla izazovima vremena u kome se nalazimo i koji su pred nama, izjavio je Srni potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.
Špirić u Doboju - Foto: SRNA
Špirić u DobojuFoto: SRNA

 - Pokazalo se da je odluka CIK-a o ponavljanju izbora na određenom broju biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju bila nepotrebna i politički motivisana zbog čega bi članovi ovog tijela morali da podnesu ostavke - naglasio je Špirić, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao da bi se tim činom članova CIK-a vratio legitimitet i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji ih je imenovao kršeći zakone.

- Što se opozicije u Republici Srpskoj tiče oni su jedino uspjeli da izgube u Doboju i budu zloupotrebljeni u Srebrenici. Ni iz ovog poraza oni nisu izvukli pouku niti prepoznaju politički trenutak i vitalni interes srpskog naroda u BiH - istakao je Špirić.

On je naglasio da je i prije izbora rekao da stranke okupljene oko SDA samo čekaju mig ili prećutno odobravanje određenih centara moći da od Srebrenice naprave "grad slučaj" i obesmisle izbore i demokratske procese u ovoj opštini, a zatim i da isti scenario postepeno sprovedu u cijeloj Republici Srpskoj ukoliko im bude dozvoljeno.

Zabrinjavajuće je, ukazao je Špirić, što su stranke opozicije i u Doboju stvarale atmosfera straha zbog čega mnogo ljudi nije izašlo na izbore, iako u tom gradu nije bilo poziva na blokadu kao u Srebrenici.

- U svakom slučaju pobjeda SNSD-a je jasna i očekivana. Zahvaljujemo se na mnogobrojnim čestitkama koje stižu na adresu najjače stranke u Republici Srpskoj i BiH - rekao je Špirić.