latinica  ћирилица
22/02/2021 |  12:53 | Autor: SRNA

Žunić: Bonska ovlaštenja - davno prevaziđena stvar

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je Srni da su bonska ovlaštenja, koja misli da primijeni visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, davno prevaziđena stvar koja je van bilo kakvih demokratskih procesa i skoro mimo Dejtonskog sporazuma, a posebno mimo ovlaštenja koje on ima.
Igor Žunić (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija) -
Igor Žunić (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)

- Kada Incko govori o zabrani negiranja genocida, on prije svega želi da uporedi Holokaust i zločine koji su se desili u Srebrenici, a presuđeni su po političkim sudovima i samo jednoj strani - rekao je Žunić reagujući na najnovije Inckove prijetnje upotrebe bonskih ovlaštenja.

On je poručio da visoki predstavnik, prije donošenje bilo kakve odluke, treba da pročita Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, na kojoj počiva cijeli savremeni svijet, a posebno njene članove 19 i 30 koji određuju da se nikome nema pravo nametati mišljenje.

- To je i Incku jasno. Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da donosi odluke onako kako hoće, demokratski, većinom glasova i ona je narod Republike Srpske. Narodna skupština će donijeti odluke onako kako narod Srpske želi, jer poslanici jesu narod Srpske - naglasio je Žunić.

Prema njegovim riječima, Incko vjerovatno pred kraj mandata želi da ostane zabilježen kao neko ko je učinio nešto, a potezima koje želi da napravi, osim što krši Ustav BiH, krši i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

- Ako bude išao čak i mimo članova Savjeta za implementaciju mira /PIK/, izazvaće u narednom periodu političke i sve druge probleme u BiH - rekao je Žunić.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko zaprijetio je, gostujući na sarajevskoj "Fejs" televiziji, da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u parlamentu BiH do 11. jula.