latinica  ћирилица
22/02/2021 |  13:08 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

Satler: Težiti smanjivanju međunarodnog prisustva u BiH

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler rekao je danas u Banjaluci u vezi sa pitanjem o potrebi zatvaranja OHR-a da je takvo međunarodno prisustvo nekompatibilno sa članstvom BiH u Uniji, te da na tom planu svakako treba težiti postepenom smanjivanju tog prisustva.
Forum u Narodnoj skupštini - Foto: RTRS
Forum u Narodnoj skupštiniFoto: RTRS

Satler je izjavio novinarima da su posljednje najave zainteresovanosti Njemačke u vezi sa situacijom u BiH pozitivne jer pokazuju snažno angažovanje te zemlje kao jedne od glavnih članica EU.

On je istakao da je proteklih godina vidna podrška u BiH na planu evrointegracija, te da to u najvećem procentu podržavaju i građani.

- To je pokazatelj da je EU najrealniji partner BiH, o čemu govori i dosadašnja podrška Evrope na saniranju posljedica virusa korona - rekao je Satler uoči sjednice Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koja se održava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šef Delegacije EU naveo je da je prošla godina pokazala da su mogući iskoraci BiH na planu evrointegracija iako je, kako je dodao, moglo i bolje.

Satler je naglasio da je ovo "godina prilika".

- Primjetna je pažnja EU kada je riječ o BiH, ali i ona koja dolazi preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike u smislu da se u zadatim rokovima ispuni 14 ključnih prioriteta za pristupanje BiH EU, odnosno reformi koje treba sprovesti. Realno, ima teških pitanja koja se neće rješavati preko noći, ali očekujemo snažniji angažman izabranih predstavnika kako bismo ispunili očekivanja na planu evropskih integracija - rekao je Satler.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju Igor Crnadak rekao je da sjednica Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH dolazi u pravo vrijeme jer je evropski put BiH u zastoju.

- Pokušaćemo da vidimo kako parlamenti u BiH mogu da daju novi doprinos da se počne sa sprovođenjem evropskih preporuka prije dobijanja kandidatskog statusa BiH, ali i da se u tom smislu popravi atmosfera kada je riječ o političkom dogovaranju i napretku na evropskom putu - naveo je Crnadak.

On je istakao da je važno da se pošalje poruka da BiH hoće i mora da ispuni uslove i sprovede 14 potrebnih preporuka na evropskom putu.

- Bilo kakvo gledanje kroz prste BiH ili zaobilaženje preporuka i zadataka bila bi nam medvjeđa usluga. Svima su potrebne reforme i ispunjavanje preporuka da bi ljudi osjetili poboljšanja u svakodnevnom životu - rekao je Crnadak.

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju danas je domaćin sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH čiji su učesnici predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, članovi odbora, odnosno komisija za evropske integracije Narodne skupštine, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Skupštine Brčko distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.

Sastanak se održava u maloj sali Narodne skupštine, a po njegovom završetku biće objavljena zajednička izjava predsjednika parlamentarnih odbora, odnosno komisija za evropske integracije.