latinica  ћирилица
22/02/2021 |  13:28 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Stevandić: Incko se vratio u srednji vijek

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da su retorika i ponašanje visokog predstavnika za BiH Valentina Incka takvi kao da se on vratio u srednji vijek, a njegovo najavljeno korištenje bonskih ovlaštenja bi i BiH vratilo unazad.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Gotovo pet godina je prošlo od toga o čemu on priča i on se odlučio da preduzme akcije koje će nesumnjivo iskomplikovati situaciju u BiH i podići napetost između naroda i entiteta, dok je njegov zadatak da djeluje korektivno - rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Za Stevandića je nevjerovatno to što Incko proteklih godina njegovog mandata nikada nije pozvao lidere iz Republike Srpske i Federacije BiH i s njima razgovarao bilo zajedno, bilo forumski.

- Incko nije ni pokušao bilo kakav korak u pravcu razgovora, već je sve vrijeme vodio mali privatni rat protiv Republike Srpske i njenih institucija i funkcionera - naglasio je Stevandić.

On je dodao da sve to što Incko izjavljuje nema nikakve veze sa demokratijom, uvažavanjem i parlamentarizmom, uz izraženu nadu da će ovakve najave naići na oštru kritiku svih međunarodnih predstavnika, bez obzira na njihov stav o BiH bilo da su iz SAD, Evrope, Kine, Rusije.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko zaprijetio je, gostujući na sarajevskoj "Fejs" televiziji, da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u parlamentu BiH do 11. jula.