latinica  ћирилица
22/02/2021 |  14:15 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Dogovorena razmjena studenata sa Univerzitetom u Tjenđinu

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas da je dogovorena razmjena studenata na drugom ciklusu studija između Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu.
Sastanak u Rektoratu - Foto: RTRS
Sastanak u RektoratuFoto: RTRS

Rajčević je naglasio da je za razmjenu za početak planiran nešto manji broj studenata sa obje strane, te da je u planu da oni jedan semestar provedu u Kini, odnosno studenti iz Kine u Srpskoj.

- To može biti dobra polazna osnova za dalju internacionalizaciju našeg visokog obrazovanja, jer je to ključna riječ koju je Ministarstvo stavilo u fokus tokom procesa reforme visokog obrazovanja - rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci i Konfucijevog instituta, Rajčević je naveo da je Kina svjetski lider u mnogim oblastima, zbog čega su i iskustva njihovih univerziteta dragocjena.

- Tjenđin ima 16 miliona stanovnika što govori o značaju, ne samo akademske razmjene, nego i ekonomske saradnje. Statistički podaci govore da 100.000 kineskih turista godišnje posjeti BiH, od čega većina Federaciju BiH. Na tom planu Republika Srpska mora više da radi i resursi Konfucijevog instituta nam stoje na raspolaganju - objasnio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, Konfucijev institut je veza sa Ambasadom Kine u BiH.

- Zahvaljujući toj saradnji možemo realizovati mnoge dobre projekte za dalji razvoj Republike Srpske. Ova akademska razmjena može biti početak svih tih aktivnosti koje nam stoje kao zadatak u budućnosti - napomenuo je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da Konfucijev institut ima niz aktivnosti, te da osim promocije kineskog jezika i kulture, studentima nudi različite mogućnosti razmjene sa univerzitetima u Kini.

- Konfucijev institut je u prethodnom periodu omogućio da Univerzitet u Banjaluci sklopi niz sporazuma sa univerzitetima iz Kine, među kojima i sa Univerzitetom za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu. U okviru tog sporazuma predviđena je razmjena studenata. Danas smo precizirali tehničke detalje razmjene - rekao je Gajanin.

On je dodao da je u planu da se na razmjenu uputi tri do pet studenata sa obje strane, pri čemu su finansije obezbijeđene za studente koji se odluče da jedan semestar provedu u Kini ili iz Kine u Republici Srpskoj.

- Studentima će biti obezbijeđen smještaj, avionske karte i sve drugo potrebno za boravak. Nadam se da je ovo samo početak uspješne razmjene sa različitim univerzitetima u Kini sa kojima već imamo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji - naveo je Gajanin.

Kineski direktor Konfucijevog instituta Šen Li istakla je da je cilj da se razmjena organizuje već u narednom semestru, te da će u program razmjene koja će biti realizovana kroz saradnju sa Konfucijevim institutom biti uključen Ekonomski fakultet i Akademija umjetnosti, te isti fakulteti sa kineske strane.

Ona je dodala da je u posljednje tri godine postignuto mnogo na učenju kineskog jezika u Srpskoj kroz besplatne kurseve.

- Imali smo veliki broj polaznika, a mnogo ljudi je polagalo međunarodno priznate testove. U ovoj sezoni, uprkos koroni, imamo oko 200 polaznika - rekla je Li.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik naglasio je da je ovaj fakultet spreman za razmjenu studenata, te da ima dovoljno kapaciteta da prihvati studente iz Kine i pruži im nastavu na engleskom jeziku.

- Nadam se da će biti interesa kod naših studenata, jer je ekonomistima iz cijelog svijeta ekonomski razvoj Kine vrlo interesantan i specifičan - rekao je Krajišnik.

Nakon sastanka, Rajčević i Gajanin otvorili su na Konfucijevom institutu izložbu likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, te studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Riječ je o izložbi radova pristiglih na konkurs Konfucijevog instituta povodom obilježavanja kineske nove godine.