latinica  ћирилица
22/02/2021 |  14:17 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Počela vakcinacija u Univerzitetskoj bolnici u Foči (VIDEO)

Vakcinacijom 40 zdravstvenih radnika ruskom vakcinom protiv virusa korona "Sputnjik" danas je počela imunizacija i u Univerzitetskoj bolnici u Foči.
Vakcinacija u Foči - Foto: SRNA
Vakcinacija u FočiFoto: SRNA

Prioritet su imali zdravstveni radnici kovid odjeljenja koji su u najvećem riziku od zaraze virusom korona.

Prvu dozu ruske vakcine protiv virusa korona primila je specijalista za plućne bolesti Ana Vladičić, koja je na svojoj koži osjetila posljedice kovida 19.

- Preležala sam koronu u oktobru prošle godine, imam antitijela, ali smatram da je vakcinacija prijeko potrebna da bismo se svi zaštitili. Preporučila bih svim građanima Srpske da se vakcinišu - rekla je Vladičićeva.

Među ljekarima koji su skoro godinu dana na prvoj liniji fronta protiv virusa korona su i hirurg Velibor Simetić i internista-kardiolog Slađana Popović.

- Vakcinisao sam se i smatram da svi ljekari i građani Srpske trebaju da se vakcinišu. To je naša dužnost i obaveza - naveo je Simetić.

Popovićeva je istakla da niko nema razloga da se plaši vakcine jer, kako navodi, nema neželjenih dejstava.

- Lijeka nemamo, a ovo je jedini način da se zaštitimo i borimo sa virusom - kaže Popovićeva.

Zdravstveni radnici u Foči obučeni su za vakcinaciju "Sputnjikom", koja se odvija prema ranije utvrđenom planu i rasporedu, a sve pod nadzorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Epidemiolog Instituta Biljana Mijović rekla je da se ovom vakcinom ne unosi prouzrokovač virusa, kao kod kineske vakcine.

- Nego se na nosaču na drugom virusu unosi gen za proizvodnju tog ključnog proteina koji pomaže sars virusu da uđe u naše ćelije, tako da nakon ulaska u naš organizam vrlo brzo počinju da se stvaraju antitijela na taj protein, kao i ćelije pamćenja koje pomažu antitijelima da se borimo sa eventualnim ulaskom virusa u naš organizam - pojasnila je Mijovićeva.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić, koji je zajedno sa kolegama primio rusku vakcinu, imunizaciju smatra civilizacijskim iskorakom i najefikasnijim načinom borbe protiv opakog virusa.

- Mislim da je ovo početak nečega što svakako treba da se nastavi u budućnosti, da svi trebaju da dobiju vakcinu jer je vakcinacija nešto što je svima nama potrebno - rekao je Marić.

Revakcinacija zdravstvenih radnika koji su danas primili prvu dozu vakcine "Sputnjik" planirana je za 21 dan.

Ranije je dio ljekara Univerzitetske bolnice u Foči vakcinisan u zdravstvenim ustanovama u Srbiji