latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:27 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Naučnotehnološki park ključan za istraživački razvoj (VIDEO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio da je izgradnja naučnotehnološkog parka u Banjaluci jedan od ključnih projekata za naučnoistraživački razvoj u Srpskoj.
Rajčević i Gajanin (foto: Youtube / Srđan Rajčević) -
Rajčević i Gajanin (foto: Youtube / Srđan Rajčević)

Rajčević, koji je sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom danas posjetio lokaciju u okviru studentskog grada gdje bi trebalo da bude izgrađen objekat naučnotehnološkog parka, naveo je da bi ovaj objekat trebao da bude izgrađen u narednih godinu i po dana.

- Cilj je da izgradnjom naučnotehnološkog parka Republika Srpska i Banjaluka dobiju jednu centralnu lokaciju na kojoj će se okupljati studenti i naučnici, istraživači i mladi preduzetnici. Ideja je i da oko tog parka stvorimo jedan novi sistem koji će biti zasnovan na modernom preduzetništvu, digitalnom preduzetništvu i na razvoju novih digitalnih tehnologija - izjavio je Rajčević.

On je dodao da je Univerzitet u Banjaluci ključni partner Ministarstvu u ovom projektu.

- Mi ćemo u saradnji sa Razvojnim programom UN, kao drugim partnerom, da pristupimo izradi samog projektnog plana i nakon toga ulazimo u finansijske aranžmane - naveo je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je od posebnog značaja što bi naučnotehnološki park trebao da bude izgrađen na području univerzitetskog grada.

- Mi smo jako zainteresovani za takvo nešto, dugi niz godina pokušavamo naći način za izgradnju naučnotehnološkog parka koji bi služio i Univerzitetu, ali i svim kompanijama koje su visokotehnološke - za razvoj novih poslovnih ideja - rekao je Gajanin.