latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:29 ⇒ 15:39 | Autor: TANЈUG

Kongo: Poginuo italijanski ambasador u napadu na konvoj UN

Italijanski ambasador u Kongu Luka Atanasio, njegov tjelohranitelj i vozač ubijeni su danas tokom napada na konvoj Ujedinjenih nacija, dok je više osoba povrijeđeno, saopštio je danas Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP).
Luka Atanasio (foto: ilriformista.it) -
Luka Atanasio (foto: ilriformista.it)

WFP nije naveo druge detalje o povrijeđenima, prenio je Rojters.

Delegacija je putovala iz Gome u školu programa hranjenja u Rutšuru, kada se dogodio napad, dodao je WFP.

Napad se dogodio u oblasti u kojoj se nalazi više pobunjeničkih grupa, saopštili su Ministarstvo spoljnih poslova i lokalno stanovništvo.

Napad na konvoj Svjetskog programa za hranu u kome je ubijen Atanasio dogodio se u blizini Gome, regionalne prestonice istočnog dijela Konga, naveli su civili, prenio je AP.

Rojters je javio da je italijansko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da je ambasador Atanasio preminuo u bolnici, nakon što je ranjen u napadu i izražava duboko žaljenje zbog njegove smrti.

Razlog napada još nije utvrđen, ali u okolini parka Virunga, koji se nalazi duž granica Konga sa Ruandom i Ugandom, dejstvuje nekoliko oružanih grupa koje često napadaju rendžere Nacionalnog parka.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj obavijestio je ministre spoljnih poslova Evropske unije o incidentu na sastanku kojim je predsjedavao u Briselu i izrazio saučešće Italiji i Ujedinjenim nacijama.

- Vijesti su izuzetno zabrinjavajuće i mi pomno pratimo situaciju sa delegacijom EU u Kongu - rekla je portparolka Evropske komisije Nabila Masrali.