latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:52 | Autor: SRNA

Očuvati i promovisati srpski jezik i ćirilicu

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da svi treba da doprinesu očuvanju i promociji srpskog jezika i ćirilice jer se samo tako može očuvati srpski kulturni i nacionalni identitet.
Ćirilica (foto: sedmica.me) -
Ćirilica (foto: sedmica.me)

- Prisjećamo se i svih naših velikih književnika, umjetnika, naučnika i drugih kulturnih i javnih ličnosti koji su svojim djelima uveličali riječi srpskog jezika i svojim radom i posvećenošću omogućili cijelom svijetu da upozna ljepotu koju ima naš jezik - rekla je Đakovićeva povodom Svjetskog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara.

Ona je naglasila da je jezik svakog naroda najznačajniji za njegovo istorijsko trajanje, a o tome svjedoči istorija naroda koji su se, nakon što su prestali njegovati svoj jezik, utopili u druge narode i kroz vijekove izgubili svoj kulturni i nacionalni identitet, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Očuvanje ćirilice kao srpskog pisma, važno je i za međunarodnu kulturnu saradnju jer nas drugi narodi uvijek cijene po tome koliko cijenimo svoj jezik, pismo i kulturu. Vrlo je važno ne zaboraviti da jedan narod svoju kulturu i civilizacijsko postignuće brani maternjim jezikom i zbog toga njegujmo svoj jezik i što je više moguće "čistimo" ga od nepotrebnih tuđica - poručila je Đakovićeva.

Ona kaže da je neophodno zabilježiti i zapamtiti sve srpske arhaizme kako bi generacije koje dolaze znale tumačiti Daničića, Njegoša i Kočića.

Đakovićeva je podsjetila da je, u skladu sa strateškim opredjeljenjem o potrebi očuvanja, njegovanja i promocije srpskog jezika i ćirilice, Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj, 2019. godine održalo prvi Forum o ćirilici.