latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:53 ⇒ 15:53 | Autor: TANЈUG

Objelodanjena depeša američkog ambasadora u Prištini

Novinarka “Politika“ objelodanila je depešu u kojoj američka ambasada u Prištini obavještava Stejt department da se njihovi službenici na Kosovu i Metohiji nalaze na ivici pucanja.
Ambasada SAD u Prištini (foto: kossev.info) -
Ambasada SAD u Prištini (foto: kossev.info)

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, predočen je niz problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi u teškoj situaciji i pred tačkom pucanja, objavio je “Politiko“.

Novinarka Nahal Tusi objavila je na svom nalogu na Tviteru detalje depeše u sklopu koje se nalaze i virus korona i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, agresivni psi lutalice, prekovremeni rad...

Sve to dovodi, piše u depeši, i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima u ambasadi.

U dokumentu piše i da postoji percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblju u Vašingtonu.

- To je teško prihvatiti - piše američki ambasador.

Upitan za komentar u vezi sa cijelom pričom, portparol Stejt departmenta je za jednu kablovsku televiziju izrazio saosjećanje, ali takođe rekao da je odjeljenje usmjerilo skoro 80 ​​odsto zaliha vakcina na mjesta na terenu koristeći model distribucije prema kome planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova, koji povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem.

Takođe, on je dodao da kada je riječ o vakcinama, namjerava je da ih ponude za 100 odsto osoblja odjeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina.

Novinarka navodi i da treba napomenuti da je “Vašington post“ nedavno objavio priču koja je pokazala kako je zabrinutosti američkih diplomata zbog distribucije vakcina prilično raširena.