latinica  ћирилица
22/02/2021 |  16:23 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

UKC-u Srpske odobreno više od 4,4 miliona KM

Upravni odbor Kompenzacionog Fonda Republike Srpske održao je danas u Banjaluci 13. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik UO Radovan Višković.
Kompenzacioni fond - Foto: RTRS
Kompenzacioni fondFoto: RTRS

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je Informaciju o aktivnostima vanrednih finansijskih sredstava utrošenih za adaptaciju prostora i nabavke adekvatne opreme za liječenje kovid pacijenata u ЈZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

- Odobrava se isplata novčanih sredstava u iznosu od 4.489.959 KM (uračunat PDV). Za realizaciju ovog Zaključka zadužuju se ЈZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Kompenzacioni fond Republike Srpske - saošteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Navodi se da je UKC Srpske, kako bi se što bolje odgovorilo izazovima pandemije i pružila najbolja zdravstvena zaštita građanima Republike Srpske oboljelim od kovida 19, u periodu najintenzivnijeg priliva pacijenata - od oktobra prošle godine, bio u situaciji da mora da provede velike organizacione, prostorne i kadrovske promjene, kao i da pokrene procedure javnih nabavki kako bi na vrijeme obezbijedili neophodna sredstva za liječenje oboljelih pacijenata.

Dodaje se da su ove nabavke, između ostalog, obuhvatile nabavku bolničkih kreveta i terapijskih kolica za kovid pacijente Univerzitetskog kliničkog centra, nabavku aparata za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju - vještačka pluća za kovid pacijente u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, nabavku aparata za dezinfekciju prostora u kovid odjeljenjima, nabavku i montažu neophodne opreme za distribuciju kiseonika za kovid pacijente, te nabavku dva mobilna RTG uređaja za kovid pacijente.

Takođe, time je obuhvaćena i nabavka opreme poput 50 monitora za invanzivni i neinvazivni hemodinamski i respiratorni monitoring, 80 portabilnih aspiracionih pumpi sa priključkom na struju, 50 infuzomata, 100 perfuzora, 1.500 aspiracionih katetera za zatvorenu aspiraciju, 100 maski za neinvazivnu mehaničku ventilaciju, 5.000 jednokratnih crijeva za respirator i 5.000 HME filtera, potrošnog materijala i dva transportna respiratora za potrebe proširenja kapaciteta intenzivne njege za kovid pacijente.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se danas sa Informacijom o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu od 1.11. do 30.11.2020. godine iz sredstava Kompenzacionog fonda.

Odobrena je isplata sredstava u ukupnom iznosu od 138.991 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 1. do 30. novembra za 48 poslovnih subjekata. Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijeti resorno ministarstvo.

Takođe, Upravni odbor Kompenzacionog fonda prihvatio je Informaciju o potrebi izmirenja obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj za nabavku higijenskih i dezinfikacionih sredstava, u svrhu obezbjeđenja nesmetanog provođenja nastavnog procesa za vrijeme trajanja pandemije.

Odobrena su novčana sredstva u iznosu od 576.325 KM na ime izmirenja obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova prema dobavljačima za decembar 2020. godine, za nabavku higijenskih i dezinfikacionih sredstava.