latinica  ћирилица
22/02/2021 |  18:26 ⇒ 18:47 | Autor: SRNA

Episkopu Јoanikiju priznanje za neumorni rad i borbu za odbranu svetinja

Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Јoanikiju danas je crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić uručio priznanje za neumorni rad i čestitu i hrabru borbu za odbranu svetinja i zaštitu i afirmaciju univerzalnih prava i sloboda svih građana Crne Gore, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.
Leposavić uručio priznanje episkopu Јoanikiju (foto: eparhija.me) -
Leposavić uručio priznanje episkopu Јoanikiju (foto: eparhija.me)

Ministar Leposavić je vladiki Јoanikiju simbolički uručio i primjerak Službenog lista Crne Gore od 26. januara 2021. godine, u kojem je objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je izglasala Skuptišna Crne Gore 20. januara 2021. godine.

Vladika Јoanikije, koji je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, primio je ministra u episkopskoj rezidenciji u Nikšiću.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti stupio je na snagu 26. januara. Time je zvanično okončana borba za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, koja je iznjedrila višemjesečne litije tokom prošle godine. Protestne šetnje su održavane protiv pravnog akta koji je predviđao otimanje imovine i svetinja SPC u Crnoj Gori.