latinica  ћирилица
22/02/2021 |  18:51 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

I bez bojkota, pobjeda Mladena Grujičića nije bila sporna (VIDEO)

Na osnovu preliminarnih podataka sa ponovljenih izbora u Srebrenici, Mladen Grujičić kandidat Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" za načelnika opštine, pobijedio je sa 67,62 odsto ili 5.189 osvojenih glasova, dok je SNSD pojedinačno ostvario najbolji rezultat za odborničke mandate u Skupštini opštine. U pobjedničkom taboru nadaju se što bržem konstituisanju lokalnog parlamenta i izboru rukovodstva opštine.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

I bez bojkota, pobjeda Mladena Grujičića nije bila sporna. Ovako, samo je udvostručena razlika u odnosu na probosanskog kandidata Aliju Tabakovića.

Grujičić ne očekuje komplikacije kao što je to bilo nakon novembarskih izbora i smatra da je sazrelo vrijeme da se Srebreničani sa novom vlašću okrenu razvoju opštine.

- Odluka o poništenju izbora pokazala se nelegitimna, maltene se poklopio rezultat sa novembarskim izborima. Znam da su ti izbori koštali 80.000 KM, a sada nešto manje oko 60.000 KM, ali šteta je veća jer smo na privremenom finansiranju i kasne isplate dobavljačima i javnim preduzećima - istakao je Grujičić.

Prema preliminarnim podacima CIK-a, šest političkih partija sa srpskim predznakom dobiće 15 ili 16 mandata od ukupno 21 koliko ima lokalni parlament, što znači da će Grujičić imati stabilnu i jaku skupštinsku većinu.

I pored bojkota, zahvaljujući glasovima poštom i u odsustvu, bošnjačke partije imaće pet ili šest odbornika, mada su iz Inicijative "Moja adresa Srebrenica" najavili da će ih se odreći.



- Ako ne prihvate mandate, onda se ti mandati nude sljedećem sa liste. Јa vjerujem i znam da ima onih koji će prihvatiti i raditi sa nama u Skupštini opštine u korist svog naroda. U Skupštini sada SNSD ima najveći broj odbornika - rekao je potredsjednik SO Srebrenica Dragić Glišić.

Momčilo Cvjetinović, odbornik u SO Srebrenica iz SDS-a ističe da će srpska koalicija, što se tiče njegove stranke, dobro funkcionisati. 

- Kada su Bošnjaci imali dvije trećine odbornika, onda je bilo u redu, a sada kada nemaju, čine sve da destabilizuju život u Srebrenici - dodao je Cvjetinović.

U Inicijativi "Moja adresa Srebrenica" očekuju da Ustavni sud BiH uvaži njihovu apelaciju i poništi izbore poštom i odusustvu. Spremni su, kažu, ići i do Suda u Strazburu i ne mare hoće li ta apelacija usporiti potvrđivanje izbora i time konstituisanje novih organa vlasti.

- Ukoliko Ustavni sud usvoji našu apelaciju onda bi CIK mogao da  poništi izbore - ističe Sadik Ahmetović.

Dok u bošnjačkim strankama sanjaju treće, ponovljene izbore, novi stari načelnik i stranke okupljene u Koaliciji "Zajedno za Srebrenicu" razmišljaju kako revitalizovati banju Guber, izgraditi regionalni put Skelani, jezero Perućac koji spaja centar oppštine sa NP Drina, izgraditi novu dvoranu i proširiti proizvodne pogone, jer samo tako u ovom gradiću biće više života za sve.