latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:14 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Potrošeno vrijeme i novac, a rezultati isti kao i prije tri mjeseca (VIDEO)

Ubjedljiva pobjeda SNSD-ovog Borisa Јerinića, kao i Mladena Grujičića, kandidata koalicije "Zajedno za Srebrenicu" na ponovljenim izborima, koji su praktično bili već viđeni u novembru, nametnula je pitanje odgovornosti za utrošenih 400.000 maraka samo iz budžeta BiH, izuzimajući sredstva koja su izdvojile lokalne zajednice. Iako skupa, provjera volje građana u Doboju i Srebrenici dala je puni legitimitet izabranim.
Izbori u Doboju - Foto: RTRS
Izbori u DobojuFoto: RTRS

Posmatrači iz nevladinih organizacija ocjenjuju da se juče u Doboju i u Srebrenici dogodio praznik demokratije. Dobojlije su manje-više potvrdile raniju volju, dio Srebreničana jeste bojkotovao, ali ne u procentu koliko se to od njih očekivalo.

Izborni rezultat je nesporan, tvrdi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, i dodaje da sada niko ne može da tvrdi da je bilo šta ugrožavalo fer i poštene izbore.

Ali, rezultatima je podgrijana sumnja u Centralnu izbornu komisiju i podložnost ove institucije političkim uticajima i pritiscima. U SNSD-u nisu spremni da ovom sastavu CIK-a povjere organizaciju predstoječih opštih izbora.

- Sada je već vidljivo da je CIK bio politički instruisan i to pokazuje da je zreo da podnese ostavku, jer ovakav CIK nije nikakav garant niti reforme niti primjene izbornog zakonodavstva - naglasio je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar na pozive nije odgovarao, a kako je prigrabio pravo da jedini zvanično komunicira s medijima, uskraćeni su nam odgovori i o troškovima ponovljenih izbora, ali i komentar na poziv SNSD-a za ostavke. Opravdani ili ne, ponovljeni izbori, iz ugla Koalicije "Pod lupom" jesu bili praznik demokratije.

- Ovi izbori novoj-staroj vlasti daju apsolutnii legalitet i legitimitet da obavlja svoju funkciju bez optužbi da su nešto nelegalno radili - kaže Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Ipak, dvostruko potvrđivanu volju Dobojlija i Srebreničana neko mora da plati. Izdvojeno je 400.000a maraka samo iz budžeta BiH, izuzimajući sredstva koje su izdvojile lokalne zajednice.

- Izbori su jako skup instrument provjeravanja volje građana, a ispostavilo se, i u formalnom i u suštinskom smislu, da za tim nije bilo potrebe - rekao je politikolog Nevenko Vranješ.

Silni prigovori o nezakonitostima u izbornom procesu, koje ugrožavaju izborni rezultat, a zbog kojih su i ponovljeni izbori, nisu dokazani. Pa zašto su onda izbori i ponovljeni? sociolog Drago Vuković ističe da se radi o klasičnoj interesnoj politici, koja je dosta isfrustrirana.

 - Postavlja se pitanje, šta se tu bitno promijenilo i kakva je uloga institucija koje su nadležne za provođenje izbora. Čija su to sredstva, šta građani dobijaju ili gube? - dodaje Vuković.

Јasno je jedino da su stanovnici Doboja i Srebrenice potvrdili povjerenje novoj-staroj vlasti. A odgovornost - to je pojam koji se u BiH često pominje, ali gotovo nikako ne primjenjuje.