latinica  ћирилица
22/02/2021 |  21:11 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Pale: Prikazan Kusturičin "Otac na službenom putu"

Film najpoznatijeg savremenog srpskog režisera Emira Kusturice "Otac na službenom putu", iz 1985. godine, koji na suptilan način kritikuje političke turbulencije poslijeratne Јugoslavije i stvaranje zloglasnih radnih logora u to vrijeme, prikazan je večeras na Palama.
Film "Otac na službenom putu" - Foto: RTS
Film "Otac na službenom putu"Foto: RTS

Glavne uloge u filmu tumače Moreno de Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić i nedavno preminula diva jugoslovenskog filma Mira Furlan.

Filmski arhivator Kinoteke Republike Srpske Boris Čvoro istakao je da je večerašnja filmoteka prva u ovoj godini na Palama, te da im je cilj da publiku podsjete na neke od najboljih filmova srpskog režisera.

- Film "Otac na službenom putu" je Kusturičin drugi igrani film. Kusturica je sa ovim filmom osvojio glavnu nagradu na festivalu u Kanu i već tada je, u ranoj fazi svoje karijere, postao jedan od vodećih evropskih režisera. Scenario za film pisao je Abdulah Sidran, koji je scenario uradio i za prvi Kusturičin film "Sjećaš li se Doli Bel?" - naveo je Čvoro.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović izjavio je da je rad Kinoteke u prošloj godini diktirala epidemiološka situacija, te izrazio nadu da će započete projekte realizovati ove godine.

Lalović je podsjetio da je prošle sedmice Kinoteka Republike Srpske u galeriji Kulturnog centra u Trebinju održala izložbu filmskih plakata pod nazivom "Filmovi koje smo gledali".

- U Trebinju smo pokazali dio digitalizovanih plakata koje smo uobličili prošle godine i uz to smo imali filmski program. To je jedan od načina da se dislociramo iz sjedišta, odemo u druge gradove i da promovišemo filmsku umjetnost, što je naša prvobitna obaveza - rekao je Lalović.

On je poručio da će nastaviti sa sličnim programima, koliko im epidemiološka situacija dozvoli.

Lalović je istakao da imaju u planu da i dalje rade na produkciji, zajedno sa Matičnom bibliotekom Istočnog Sarajeva, pa su počeli zajedno da rade dokumentarni film o Јeni Ligtenberg, koja je 1993. godine iz Holandije dopremila humanitarnu pomoć na Pale.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu Kinoteka planira da završi snimanje dokumentarno-igranog filma o Goraždanskoj štampariji, da rade i na prikupljanju, obradi i digitalizaciji filmske građe, kao i da održe filmski kampus na Palama za studente sa filmskih akademija.

Kada je riječ o projekciji filmova, Lalović je naveo da će u martu biti održana filmoteka pod nazivom "Original i rimejk", a na programu bi trebalo da se nađe film Akire Kurosave "Јodžimbo" /Tjelesna straža/ i rimejk "Za šaku dolara", koji je bez preuzimanja prava na film uradio Serđio Leone.

Sutra će se na programu Filmoteke naći film "Život je čudo", iz 2006. godine, a za temu ima stari motiv o zabranjenoj ljubavi dvoje ljubavnika na suprotnim stranama u ratu u BiH.

Glavne uloge povjerene su Slavku Štimcu, Nataši Šolak, Vesni Trivalić, Vuku Kostiću i Aleksandru Berčeku.

Kroz ovaj film publika se prvi put upoznala sa Drvengradom, danas kultnim mjestom na Mokroj Gori, gdje se održava filmski i muzički festival Kustendorf.

Film "Život je čudo" prikazan na zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala, a dobio je i prestižnu francusku nagradu Cezar za najbolji film EU /rađen u koprodukciji Srbije i Francuske/.

Filmoteka se održava u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18.00 časova.