latinica  ћирилица
22/02/2021 |  22:41 ⇒ 22:56 | Autor: SRNA

Novi Sad: Od Balaševića se oprostilo oko 20.000 građana (VIDEO)

Blizu 20.000 građana Novog Sada se večeras na Keju žrtava racije, uz pjesme Đorđa Balaševića, oprostilo od svog sugrađanina, čuvenog kantautora i ambasadora dobre volje.
Novi Sad: Oproštaj od Balaševića (Foto: RTV Vojvodine) -
Novi Sad: Oproštaj od Balaševića (Foto: RTV Vojvodine)

Događaj pod nazivom "Noć kad je Đole preplivao Dunav" direktno je prenosila Radio-televizija Vojvodine, a okupljeni građani su gotovo dva sata pjevali Balaševićeve pjesme koje su puštane preko razglasa i aplaudirali na dobro poznate stihove koji su obilježili njihove živote.

Novosađani su sa visoko podignutim rukama sa upaljenim svjetlima na ekranima telefona odslušali i posljednju numeru "Odlazi cirkus" koju je izveo je hor Opere Srpskog narodnog pozorišta, koju su nagradili aplauzom koji je trajao dugo, nakon čega su se razišli.

Dunavom su puštane svijeće, a lampioni sa Petrovaradinske tvrđave obasjali su večeras ogromnu fotografiju Balaševića. Duž Dunava čamci, na kojima gore baklje, odali su poštu Panonskom mornaru uz taktove pesme "Noć kada sam preplivao Dunav".

Novosađani će se dugo sjećati večerašnjeg horskog pjevanja pjesme "Јesen stiže dunjo moja", a Đoletove numere, koje su prisutni pjevali u glas, sve su propraćene velikim aplauzom.

Svuda na Keju položeno je bijelo cveće, a cijeli most "Duga" i Petrovaradinska tvrđava su bili puni ljudi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je ranije da će Grad logistički pomoći manifestaciju, ali je apelovao na sve građane na strogo poštovanje svih protivepidemioloških mjera, ne zaboravljajući sve opasnosti koje nosi virus korona.

Đorđe Balašević je juče sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu, a preminuo je u petak, 19. februara, u Kliničkom centru Vojvodine od posljedica izazvanih virusom korona.

Građani širom bivše Јugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje zajedničke države.