latinica  ћирилица
23/02/2021 |  08:10 ⇒ 08:32 | Autor: Glas Srpske

Bijeljina: Postavka "Najljepša fotografija Semberije"

Postavka "Najljepša fotografija Semberije" otvorena je u Muzeju Semberije u Bijeljini, a planirano je da se tradicionalna izložba slika Likovnog kluba "Sveti Luka" održi u martu, kao i niz manifestacija koje su zbog pandemije bile odgođene.
Muzej Semberije (foto: gradbijeljina.org) -
Muzej Semberije (foto: gradbijeljina.org)

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica istakao je da će na ovoj izložbi učestvovati 40 slikara, te da će zbog propisanih mjera broj posjetilaca biti ograničen.

- Nakon toga u planu je Majska smotra likovnog stvaralaštva, tradicionalna manifestacija učenika osnovnih škola sa područja Semberije i Majevice - kazao je Koprivica i dodao da je predviđeno da se u maju održi jedna od najvažnijih manifestacija Noć muzeja.

Istakao je da za ovu manifestaciju čekaju uputstva Međunarodne zdravstvene organizacije.

- U julu planiramo nastavak arheoloških istraživanja u Semberiji koja su započeta 2018. godine u organizaciji Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka. Za taj projekat smo dobili 10.000 KM po osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH - saopštio je Koprivica i dodao da je planirano otvaranje još jednog lokaliteta oko 200 metara udaljenog od postojećeg.

Planirano je i da se završi rekonstrukcija istorijske sale koju će organizovati u dva legata - Rodoljuba Čolakovića i Ljubice Јovičić, koji su najviše pomogli Muzeju, a predviđena je i revizija etnološke sale.