latinica  ћирилица
23/02/2021 |  09:19 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Pevulja: Јezik je ključno obilježje nacionalnog identiteta (VIDEO)

Јezik je ključno obilježje nacionalnog identiteta. Narodi se razlikuju po jeziku, a pismo je u odnosu na jezik sekundarno. Naš jezik se u prošlosti vodio na više pisama, glagoljici, pa ćirilici, ali jezik je uvijek bio srpski, istakao je Duško Pevulja, profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Duško Pevulja - Foto: RTRS
Duško PevuljaFoto: RTRS

- Kada je u pitanju jezik, nacionalni identitet, nažalost nemamo dovoljno ljudi, stručnjaka, a i onih koje imamo ne žele da govore na tu temu. O jeziku treba govoriti cijele godine, a ne samo na dane jezika. Priča o jeziku ima smisla, ako je sastavni dio školskog sistema, ako je kao tema u vrhu politke, odgovarajućih ministarstava. Dog god ne bude tako, drugi će nas "preskakati" u tom smislu - naglasio je Pevulja.

Pevulja je naglasio da očuvanje jezika dug i mukotrpan posao.

- Mi u komunikaciji pravimo greške, i to je prirodno. I svi koji se koristimo srpskim jezikom, osuđeni smo da koristimo usluge jezičkih pravopisa, jer jezik je živa materija. Zaboravili smo divnu poslovicu "Progovori, pa da vidim koliko vrijediš", što samo govori da je opšta pismenost na jakom niskom nivou. Tu je važna škola, i opredjeljenje da se kroz školski sistem, koji nažalost izostaje, priča o srpskom jeziku - istakao je Pevulja.

On se osvrnuo i na tzv. "bosanski jezik", ili neku njegovu varijantu.

- "Bosanski jezik" ne postoji. To je proimenovana varijanta srpskog jezika. To je naučna činjenica od koje nikada ne treba da odstupamo. Isto tako i "bošnjački jezik". Naši političari kažu može "bošnjački", a ne "bosanski jezik". Ne može ni jedna ni druga varijanta, jer taj jezik ne postoji - kategorički je potvrdio Duško Pevulja.