latinica  ћирилица
23/02/2021 |  11:26 | Autor: RTRS

Prijedor: Povećan broj mladih na pregledima

U Prijedoru je evidentiran porast broja pacijenata u infektološkoj ambulatni, gdje se sve češće javljaju mlađe osobe za pregled, izjavio je danas infektolog bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Boris Ćurguz.
Bolnica "Dr Mladen Stojanović", Prijedor - Foto: SRNA
Bolnica "Dr Mladen Stojanović", PrijedorFoto: SRNA

- Mlađa populacija se javlja intenzivnije nego što je to bilo u prethodnom periodu, tako da, iako je sitaucija stabilna, treba da ostanemo oprezni i pridržavamo se svih epidemioloških mjera - rekao je Ćurguz novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su u kovid bolnici i na kovid odjeljenju trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih je 25 iz Prijedora, tri iz Kozarske Dubice, dva iz Novog Grada i po jedan iz Kostajnice i Oštre Luke.

- Uglavnom su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom - dodao je Ćurguz.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da situacija jeste zadovoljavajuća, ali da je u ambulantama za akutne respiratorne infekcije /ARI/ u posljednjih sedam dana došlo do blagog porasta broja ljudi koji se javljaju na pregled, dok su zahtjevi za testiranje standardni.

- Kolege iz ARI ambulanti su me obavijestili da se veći broj djece završnih razreda osnovne škole i prvog i drugog razreda srednje javlja na preglede. Trenutno niko od djece još nije upućen na testiranje, niti sam dobila zahtjev, a ako dođe do nečega većeg ili obimnijeg, vi ćete biti upoznati - rekla je Otkovićeva novinarima.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 28, da je 73 u kućnoj izolaciji, a 6.095 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, ukupan broj oporavljenih je 1.125, a umrlih 74.

- Što se tiče medicinskog osoblja, nijedan zaposleni Doma zdravlja nije pozitivan na virus, dok bolnica ima pet zaraženih radnika - rekla je ona

Otkovićeva je rekla da je sutra u Banjaluci edukacija za imunizaciju protiv virusa korone, nakon čega će dobiti detaljnija uputstva.