latinica  ћирилица
23/02/2021 |  13:01 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Opština Pale: Neprimjeren i nepromišljen potez OC "Јahorina"

Opština Pale smatra da je novonastala situacija u vezi sa raskidanjem ugovora o besplatnom skijanju za djecu paljanskih osnovnih i srednjih škola neprimjeren i nepromišljen čin menadžmenta Olimpijskog centra "Јahorina".
Јahorina - Foto: RTRS
ЈahorinaFoto: RTRS

- Opštini Pale nije dostavljeno obrazloženje o razlozima tog poteza Olimpijskog centra, koje je izostalo čak i nakon zvaničnog zahtjeva načelnika Pala Boška Јugovića. Onemogućeno je dalje sprovođenje korištenja besplatnog skijanja za paljansku djecu. Od početka ugovornog aranžmana nije bilo ni najmanjih primjedbi na ponašanje djece i njihovih pratilaca prilikom skijanja na planini - navodi se u saopštenju.

Iz opštinske uprave ističu da, imajući u vidu činjenicu da je juče održana tematska sjednica Skupštine opštine Pale o Јahorini, koja je imala za cilj i jačanje zdravog partnerskog odnosa opštine i Olimpijskog centra, a da joj uprkos zvaničnog poziva, nije prisustvovao nijedan predstavnik menadžmenta ovog akcionarskog društva, koje se umjesto pristojnog institucionalnog razgovora odlučilo za dopis kojim se paljanskoj djeci uskraćuje mogućnost besplatnog skijanja.

- Ne možemo se oteti utisku da je posrijedi neutemeljena osvetnička reakcija, za koju nije postojao ni najmanji povod ili razlog - navode iz Opštinske uprave Pale.

U saopštenju se dodaje da je upravo tematska sjednica Skupštine opštine Pale bila prava prilika da se na bazi jasnih argumenata iznađu najbolja rješenja za dalji razvoj Јahorine kao vrhunske turističke destinacije, na šta je opština bila i uvijek jeste spremna, ali da to menadžment Olimpijskog centra očito nije shvatio, već se opredijelio za "svojevsrnu manifestaciju sile i bahatosti, nipodaštavajući paljansku Skupštinu i njene odbornike, kao i načelnika Pala i gradonačelnika Istočnog Sarajeva".

U Upravi podsjećaju da je Skupština Olimpijskom centru "Јahorina" dala brojne olakšice, bez naknade dodijelila na korišćenje hiljade metara kvadratnih parking prostora, obezbijedila vodu po simboličnoj, najnižoj cijeni u regionu, odrekla se određenih naknada po više osnova, izdvajala direktna sredstva za razvoj infrastrukture na planini...

Opština Pale izuzetno poštuje i uvažava činjenicu da je Vlada Republike Srpske, kao najiskreniji partner lokalne zajednice i glavni nosilac njenog razvoja, izdvojila velika sredstva za razvoj Јahorine i ove sredine u cjelini, zbog čega je spremna i da maksimalno podrži sva ulaganja u sportsku infrastrukturu i primarne sadržaje na Јahorini, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je interes opštine Pale da podrži sve investicije Vlade Republike Srpske i rad Olimpijskog centra, ali ne mogu i neće tolerisati vaninstitucionalno i samovoljno ponašanje menadžmenta ovog akcionarskog društva prema lokalnoj zajednici, koja ima svoje zakonom propisane nadležnosti i jasno definisanu ulogu i u samom upravljanju procesima na Јahorini.