latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:14 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Ilić-Đurđević: Podrška svim odlukama u interesu građana (VIDEO)

Interes skupštinskih većina u Banjaluci i Bijeljini jeste da budu podržane sve odluke koje su u interesu građana, te da o njima postoji konsenzus svih političkih subjekata, poručili su predsjednici banjalučke i bijeljinske Skupštine grada Mladen Ilić i Aleksandar Đurđević.
Banjaluka - Ilić - Đurđević - Foto: SRNA
Banjaluka - Ilić - ĐurđevićFoto: SRNA

Ilić i Đurđević su poslije sastanka u Banjaluci naglasili da skupštinske većine u ovim gradovima neće ni kočiti ni usporavati, već će biti podrška svim dobrim i kvalitetnim inicijativama.

Oni su naglasili da su neophodne i izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ilić je rekao da su na današnjem sastanku dogovoreni naredni koraci kada je riječ funkcionisanju parlamenata Banjaluke i Bijeljine i saradnji dva najveća grada u Srpskoj.

- Bijeljina i Banjaluka su regionalni centri, svakako da se mnogo stvari upravo zasniva i zavisi od rada skupština ovih gradova i siguran sam da ćemo ovakvu vrstu odgovornosti na najbolji mogući način opravdati u narednom periodu - izjavio je Ilić.

Prema njegovim riječima, politička situacija u Bijeljini i Banjaluci je slična, napomenuvši da je zakonodavna vlast na jednoj, a izvršna na drugoj strani političkog bloka.

- Međutim, kao što ste vidjeli, skupštinske većine i u Banjaluci i Bijeljini su pozvale na saradnju i normalan odnos i funkcionisanje unutar gradskih uprava i na taj način pružili ruku saradnje u narednom periodu, u najboljem interesu građana kako Bijeljine i Semberije tako i Banjaluke i svih ljudi koji u njoj žive - naglasio je Ilić.

On kaže da je razgovarano i o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi koje se očekuju u narednom periodu, te prijedlozima kako one trebaju da izgledaju.

- Vjerujem da ćemo u narednih nekoliko mjeseci otkočiti one potencijalne probleme sa kojima će se susresti gradovi koji imaju ovakvu vrstu kombinacije izvršne i zakonodavne vlasti i na taj način obezbijediti dalje funkcionisanje gradova koji trebaju da budu okosnica i stub privrede Srpske - naglasio je Ilić.

Đurđević je rekao da je kohabitacija sama po sebi teška, a postoji u Bijeljini i Banjaluci, ali i u još desetak lokalnih zajednica u Srpskoj.

- Postoji potreba izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Pri tom ne mislimo da treba favorizovati bilo zakonodavnu bilo izvršnu vlast, već predvidjeti neke mehanizme i korake koji se mogu preduzeti u ovakvim situacijama- pojasnio je on.

Đurđević je istakao da i u Banjaluci i Bijeljini trenutno ne postoje načelnici odjeljenja koji obavljaju svoje radne zadatke.

- Sa druge strane, gradonačelnik nema mogućnost da svojom odlukom imenuje načelnike odjeljenja niti druga lica koja mogu obavljati te poslove. Teško je da će u takvoj situaciji biti moguće napraviti značajniji iskorak - kaže Đurđević.

Kada je riječ o kohabitaciji, Đurđević je rekao da ona nije prijatna ni laka.

- Ne moramo se politički slagati i biti na istoj strani, ali moramo naći najmanji zajednički imenilac da donosimo odluke koje su u interesu svih sugrađana - naveo je on.

Ilić i Đurđević su istakli da su razgovarali i o izgradnji auto-puta koji će spojiti Republiku Srpsku i Srbiju, odnosno Banjaluku i Bijeljinu sa Beogradom.

Oni su istakli da je to jedan od najvažnijih projekata u Republici Srpskoj, te da će značiti razvojnu šansu i uspostavljanje ekonomskog i "koridora života" za građane Srpske i Srbije.